Den globala mjukvarubranschen är en av världens mest monopoliserade. I nästan alla världens pc-datorer finns Microsofts operativsystem Windows inbyggt.

Men den nya tekniken gör att helt lagliga gratisalternativ kan utvecklas. Det vanligaste alternativet till Windows är Linux, ett gratisprogram som ingen har patent på, och som användaren dessutom kan programmera om efter eget tycke (så kallad öppen källkod). Som alternativ till webbläsaren Internet Explorer finns Mozilla Firefox.

I Latinamerika, som för närvarande genomgår en internetrevolution, har folkrörelser och gräsrotsorganisationer länge kampanjat för att ersätta datormonopolens dyra program med gratisalternativ. I Venezuela har dessa strävanden nu fått stöd av den folkvalda vänsterregeringen.

Parlamentet har beslutat att ersätta Windows med gratisprogram i alla statliga och kommunala datorer. De pengar som nu går till Bill Gates och hans datorimperium ska i stället gå till fattigdomsbekämpning.

Den venezolanska regeringens mål är att bygga upp en ”socialism för 2000-talet”. Om det lyckas eller ej återstår att se, men vänstern i Venezuela har i alla fall börjat reformera bort kapitalismens värsta avigsidor. Den tekniska utvecklingen skapar helt nya möjligheter för tredje världens länder.

Kalle Holmqvist
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen