Electrolux fortsätter lägga ner och flytta produktion till låglöneländer.

Vid bolagsstämman i måndags kom beskedet att Torsviksfabriken utanför Jönköping läggs ner. Större delen av produktionen flyttas till företagets anläggningar i Polen. 162 anställda förlorar sina jobb.
– Det är kapitalet som styr, tyvärr, säger IF Metalls klubbordförande Bo Rothzén.

Han säger att stämningen på fabriken är uppgiven. Beslutet var inte helt oväntat, men det känns ändå trist.
Facket förväntar sig att Electrolux tar sitt ansvar och hjälper till med utbildning och nya jobb till dem som sägs upp. För Bo Rothzén är det en självklarhet att någon form av omställning blir aktuellt.
Facket har haft hjälp av en löntagarkonsult för att granska förutsättningarna för fortsatt produktion i Jönköping. I löntagarkonsultens rapport fanns inte mycket att hämta, enligt Bo Rothzén. Även konsulten kom fram till att det är mer lönsamt att flytta.

På Torsviksfabriken tillverkas bänkdiskmaskiner, små tvättmaskiner och torktumlare. Allt detta flyttas. 15 personer kommer att arbeta kvar med produktionen av minikök. Kvar blir också ett lager.

Electrolux uppger att kostnaden för att stänga Torsviksfabriken blir cirka 60 miljoner kronor. I tyska Nürnberg, där metallarbetarna strejkade mot nedläggning i början av 2006, blir kostnaden betydligt högre, minst 2,3 miljarder. Där försvinner 1. 750 jobb.
Flyttningen av Torsviksfabriken till Polen är bara en i raden de senaste åren. Electrolux har presenterat flera sparpaket som påverkat hundratals jobb i såväl Västervik som Motala och Mariestad.