/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1506Numm.jpg
Simon Nummela går på gymnasiet i Nora. Men bara tre dagar i veckan. Resten av tiden har han fullt upp med andra uppdrag.

Städerskorna på Noras enda högstadieskola står i om­klädningsrummet och kör med Simon Nummela: ”Jaså, vi trodde du hade försvunnit!” ”Varför har det inte hänt nåt än?”

När han var där senast lovade han att göra något åt deras situation, städutrymmena har blivit större och elevantalet växt utan att städerskorna för den skull blivit fler. Simon Nummela försvarar sig med att han trott att saker och ting var på gång. Men nu ska han genast skriva den utlovade debattartikeln.
– Många är sunt misstänksamma när jag kommer. De tror att jag bara går runt och hör mig för som någon slags valkampanj. Men jag bryr mig faktiskt och det här är bästa sättet att få information om hur det är i Nora.
 
Simon Nummela är förmodligen Sveriges yngsta partiordförande, och dessutom den första politikern som besökt städerskorna på högstadieskolan. Att bli ordförande hade han inte riktigt räknat med. För drygt ett år sedan gick han med i miljöpartiet i Nora och på årsmötet ställde han upp för val.  
– Att de valde mig kom helt otippat. Skönt nog var det ingen diskussion över huvud taget om min ålder. Miljöpartiet vill ju sänka gränsen för rösträtt så det kanske är en speciell kultur just hos oss. 
16 år gammal får han inte rösta i kommunalpolitiken, och han får heller inte väljas in i fullmäktige. Men han är en van lobbyist från sina uppdrag i Amnesty och Rädda Barnens ungdomsförbund. Där jobbar han på det nationella planet. Nu känns det viktigt att engagera sig lokalt också.

Medierna hakar upp sig
Fast att bli tagen på allvar som politiker är inte helt lätt. Medierna uppmärksammar honom på grund av hans ålder och de andra partiordförandena tycker mest att det är roligt med någon som är så ung och engagerad.
– Vilka sakpolitiska frågor jag vill driva bryr de sig inte om. Men jag kommer att ta dem desto lättare i debatten sedan, ler han.
Konkreta mål står i fokus. Ett samarbete med socialdemokraterna ska förverkliga ett ungdomscenter. Förhoppningen är att någonstans att ta vägen ska sätta stopp för nazisternas rekrytering. Just främlingsfientligheten blir miljöpartiets profilfråga i valet.

Simon Nummela vill helst prata politik. Som klassisk miljöpartist vill han inte binda upp sig vare sig åt höger eller vänster. I Nora lutar de nog lite mer åt vänster, men också de borgerliga har mycket bra att komma med, konstaterar han. Till exempel när det gäller småföretagarnas villkor. Huvudindustrierna i Nora producerar bajamajor och sprängmedel så om arbetsmarknaden ska växa krävs det fler småföretag.
När samtalet halkar in på mer privata saker undrar han om det är dags för en sådan där faktaruta nu. Och jo, det är det. Men Simon Nummela växlar snabbt tillbaka till politiken, som ju är en stor del av hans liv. 
– Att vara nyttig driver mig. Det är nog därför jag orkar hålla i gång så mycket.

Men trots att förbättringspotentialen i kommunen sporrar så tror han inte att han på längre sikt har sin framtid i partipolitiken. Strukturerna behöver förändras för att folk ska kunna stanna med lusten att förändra i behåll. Partipolitikskrisen är inte bara det ungdomsproblem som den ofta målas ut som, tycker han.
– Jag förstår om unga inte vill engagera sig i politiken. Men jag tror det handlar mer om livsstil och inställning än om ålder. De flesta vuxna är inte heller särskilt engagerade.

FAKTA:  Simon Nummela
Ålder: 16 år.
Familj: Mamma, pappa och storebror.
Studerar: Gymnasiets samhällsprogram tre dagar i veckan. ”Känns bra att använda tiden mer effektivt än alla fem dagarna i skolbänken”.
Inkomst: 950 kronor i studiebidrag och ett arvode på 100 kronor i månaden från Rädda Barnens ungdomsförbund.
Gör på fritiden: Träffar vänner, spelar golf, går en buggkurs med familjen och njuter av livet.
Följer på tv: Prisonbreak.