General Motors borde utveckla sitt produktprogram och se till att få upp försäljningen i stället för att angripa de anställdas villkor.

Paul Åkerlund, ordförande för verkstadsklubben på Saab i Trollhättan, säger att han är ”görtrött” på General Motors tävlingar.
Saabs vd Jan-Åke Jonsson håller inte riktigt med Paul Åkerlund. Han tycker att Saab utvecklar nya modeller för fullt.
– Det är inte alls så att vi bara attackerar verksamheten och håller tillbaka produktutvecklingen. Utvecklingen av produktsortiment här på Saab går mycket bra.

Den amerikanska bilkoncernen vill nu att fem fabriker runt om i Europa ska ”kvalificera” sig för tillverkningen av framtida bilar. De som klarar detta får bygga de framtida bilarna på Delta-plattformen. I dag görs Opel Astra och Opel Safari på plattformen.

De fem fabrikerna finns förutom i Trollhättan även i belgiska Antwerpen, Bochum i Tyskland, Ellesmere Port i England och i Gliwice i Polen. För att kvalificera sig ska fabrikerna bland annat ha treskift och i princip avskaffa övertidsersättning. Semester och raster ska kunna flyttas och 15 procent av personalen ska inte vara fast anställd.
Metalls Paul Åkerlund misstänker att fabrikerna ska tävla mot varandra och att resultatet kan bli att någon fabrik läggs ner. Han skulle hellre se en dialog mellan de anställda och ledningarna på de fem fabrikerna för att finna en gemensam lösning.