NY FILM. Nestorn inom nordisk kriminologi Niels Christie brukar hävda att det högt utvecklade rättssystemet i det moderna samhället har tagit konflikten ifrån individerna och förvandlat den till en abstraktion.

I stället för upprättelse och rättvisa handlar rättegångar snarare om lagtekniska diskussioner där både brottsoffer och anklagad känner sig utanför och där jurister förvandlas till teknokrater vars främsta lojalitet är till lagtextens mening och inte rättvisa som det upplevs av de breda folklagren.

Både Niels Christie och alla andra som upplever det västerländska rättssystemet som stelbent, omänskligt och byråkratiskt kan återfå sin tro på rättvisa genom att se Kim Longinottos dokumentär Sisters in Law. Longinotto har följt åklagaren Vera Ngassa och domaren Beatrice Ntumba i det lilla samhället Kumba i Kamerun där de med passion, juridik och sunt förnuft skipar just rättvisa. Som svensk och van vid att åklagare betraktar det som ett yrkesbrott att vara engagerad i brottsoffret är det lite omtumlande att se hur Vera Ngassa utan att tveka tillrättavisar, ifrågasätter och till och med skäller ut de som står åtalade inför henne.

Inte för ett ögonblick verkar hon glömma att de brott som begåtts inte är abstraktioner, utan verkliga händelser riktade mot verkliga individer. Och eftersom vi som åskådare också får se ärren på den sexåriga Mankas kropp efter det att hon blivit brutalt misshandlad av sin moster och får lyssna på en åttaårig flickas stapplande berättelse om hur hon våldtogs av sin granne, tillåts inte heller vi glömma bort det.

Även i Beatrice Ntumbas juridiskt korrekta domar finns det ett subjektivt fördömande av både gärning och gärningsman som är ett universum från den svenska traditionen, men som faktiskt bidrar till förståelse för domen.
Sisters in Law har blivit rikligt belönad på filmfestivaler världen över och jag misstänker att det inte bara beror på att den är något så ovanligt som en dokumentär som får betraktaren att må bra. Utan några större åthävor visar filmen upp hur långt vårt väloljade rättssystem har rört sig från verkligheten och det väcker till eftertanke och inte så lite avund.


Petra Meyer
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen