Majoriteten afrikaner som kommer till Frankrike är arbetskraftsinvandrare. De är ett par miljoner som i första hand kommer från gamla kolonier i Nordafrika.

Frankrike har avtal om arbetskraftsinvandring med gamla kolonier. Varje år kvoteras afrikaner in till säsongsarbeten i lantbruk, servicenäring och till bristyrken inom industrin och byggen. Avtal om arbetskraftsinvandring finns med länder som Algeriet, Marocko, Tunisien men också med Mali, Senegal, Gabon, Elfenbenskusten.

Många afrikaner lever olagligt i Frankrike i den svarta sektorn. Förra året beräknade franska regeringen att cirka 400.000 illegala arbetare uppehöll sig i landet och att majoriteten var afrikaner. De som lyckas hålla sig kvar i Frankrike under minst tio år och kan bevisa det får automatiskt uppehållstillstånd, en rättighet som regeringen emellertid vill avskaffa.

Ett förslag om att avskaffa automatiseringen ligger i parlamentet som ska rösta i maj. Många håller sig kvar i den svarta sektorn för att få ett hett åtråvärt uppehållstillstånd, något det borgerliga regeringspartiet UMP vill få bukt med.
Afrikanerna arbetar ofta för låga löner i tunga, slitsamma arbeten. Många kommer från fattiga förhållanden och skickar hem stora delar av sin lön till familj och släkt.