Kostnaderna för a-kassan skulle minska rejält om arbetsförmedlingarna klarade kontrollen av de arbetssökande på ett bättre sätt.
Den bredsidan avlossar Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) i en kritisk rapport till regeringen.

Enligt IAF:s granskning fungerar kontrollen av de arbetssökande inte som den ska. Detta trots att det är en av förmedlingens viktigaste uppgifter.

I mars 2005 fick knappt 14 procent av de arbetssökande med a-kassa en anvisning om att söka ett jobb under månaden. Det är en mycket låg siffra som tyder på att det är ett stort avstånd mellan riksdagens uppdrag till Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) och hur det faktiskt utförs, enligt IAF:s generaldirektör Bo Jangenäs.

– Vi har granskat hur arbetsförmedlingen klarar det här och vi ser att det är stora problem. Kontrollen fungerar inte som den borde och regeringen borde se över det här, säger Bo Jangenäs i en kommentar till TT.

IAF lägger inte hela skulden för den dåliga kontrollen på Ams. Ett av problemen är att förmedlingen har väldigt många olika uppdrag. Bakom den försiktiga skrivningen skymtar kritik av de politiska instanser som utformar uppdraget för Ams.

– Vår kritik riktar sig mot Ams som chefsmyndighet för att den inte utför det den ska, och för att den inte säger till regeringen att den inte klarar av det. Sedan har vi riktat vårt förslag till översyn till regeringen, säger Bo Jangenäs till TT.