Tre procents löneökning och ett engångsbelopp är huvudingredienserna i den första tyska uppgörelsen som signerades efter 19 timmars förhandlande.

Genombrottet kom i delstaten Nordrhein/Westfalen och med pilotöverenskommelsen signerad och klar brukar övriga delstatsuppgörelser droppa in utan större motsättningar.
Avtalet är 13 månader. För perioden mars, april och maj i år får alla ett engångsbelopp som kan variera mellan 0 och 620 euro. Men blir inte företag och fack lokalt överens finns en stupstock – en tvingande regel – i det centrala avtalet som ger alla 310 euro.

Från den 1 juni höjs minimilönerna med tre procent. Trots att höjningen handlar om minimilönerna i det tyska lönesystemet finns normalt en stark överensstämmelse mellan höjningen av minimilönerna och höjningen av de utgående lönerna. Avtalet  löper ut den 31 mars  2007.