Den 25 april varje år hålls en egendomlig ceremoni i La Paz. 3700 meter över det hav som Bolivia längtar efter firar landets Flotta födelsedag. Den stolta institutionen, vars övningsskepp kryssar över Titicacasjön, världens högst belägna sjö, är inte skyldig till nederlaget mot Chile i Stillahavskriget 1880.
Flottan grundades nämligen först 1963, flera årtionden efter att landet förlorat sitt kustområde, för att bryta bolivianernas ”mentala instängning” mellan bergsmassiv i väst och djungler i öst.

Såren efter förlusten av havet har ännu inte läkt i Bolivia och de antichilenska känslorna är mycket starka. En bolivian som bor i Buenos Aires, tillika släkting till den nyvalde presidenten Evo Morales, sade sig föredra att Bolivia lever i misär istället för att sälja nationalresursen naturgas till Chile. Före valet gav Venezuelas president Hugo Chávez sitt stöd till vänstermannen Morales. I den manifestation som anordnades mot Chávez inblandning i boliviansk politik kunde man på protestplakat läsa “Chávez är chilenare”. Värre skällsord står knappast att finna i Bolivia.

Ett otal bolivianska presidenter har försökt lösa havsfrågan, och därmed få sitt namn förevigat i landets historia, dock utan att lyckas. Inte ens diktatorn Hugo Bánzer lyckades göra upp med sin de ipso-kollega Augusto Pinochet, trots deras ideologiska likheter, när de träffades i gränsområdet i mitten av 70-talet.

Men kanske kan de frysta relationerna mellan Chile och Bolivia en gång för alla tinas upp med deras respektive nyvalda vänsterpresidenter: Michelle Bachelet och Evo Morales. Den sistnämnde deltog nyligen vid ceremonin då Bachelet svors in som Chiles första kvinnliga president. Morales hyllades dagen innan av 7000 chilenare, medlemmar i olika vänsterorganisationer och folkrörelser, som skanderade “Hav åt Bolivia!” under ett torgmöte i huvudstaden Santiago de Chile.

Å andra sidan bor de chilenska boliviavännerna inte i det nordliga kustområde som Bolivia anser vara sitt. Frågan är vad kustborna anser om sin omstridda plats på klotet. Kanske hävdar de att jorden (i detta fall kusten eller havet) inte har någon nationalitet, och att bara de som lever på den har det?

Martin Garat
Frilansjournalist
Skriv ett e-postbrev till redaktionen