Lotta Persson har bytt dricksen mot musiken och balans i livet. I dokusåpan Drömjobbet vågade hon ta klivet efter 19 år i restaurangbranschen.

Långköraren Top model har på sista tiden fått slåss om uppmärksamheten med en rad andra jobborienterade dokusåpor, som Malmvägen, Jobba jämnt och Programledare 2006 – där 20 deltagare slåss om en anställning i en lokal tv- och radiokanal i Umeå.
Och så finns Utbildningsradions serie Drömjobbet. Med hjälp av ett coachteam och varandra prövar nio vanliga människor nya vägar. Serien följer dem under ett år.
– Jag trodde nog det skulle vara en lättare match. Jag har verkligen vänt ut och in på mig själv. Hade jag vetat det från början skulle jag nog inte ha varit med, säger Lotta Persson.

Men hon är nöjd med resultatet. Jobbet som servitris gjorde henne allt mer stressad, och med stressen kom fysiska symptom som klåda, utslag och hjärtklappning. Hon berättar att hon försökt sluta som servitris flera gånger tidigare. Men självförtroendet har inte riktigt räckt till för att satsa på något nytt, och sedan är det ju det där med inkomsten. Dricksen kunde ofta ge rejält med extrapengar och med en familj att försörja är det lätt att tro att den är ett måste.
– På egen hand hade jag inte sagt upp mig. Men med Drömjobbet kände jag att om jag störtar så finns det någon som kan ta emot mig, säger hon.

Effektiv paus från vardagen
Drömjobbet visade sig vara mer än den proffsigare variant av arbetsförmedlingen som hon först hade föreställt sig. Själv visste hon bara att hon fått nog av sitt gamla jobb, inte vad hon ville göra i stället. Första steget till förändringen var att ta reda på vad hon ville och vilken sorts liv hon ville ha. Med drömcoacher vid sin sida träffades deltagarna under sex helger på en kursgård. Att tas ur sitt vanliga liv och tänka igenom saker ordentligt gjorde stor skillnad.

Men professionell hjälp till självkännedom och med att sätta upp realistiska och tidsbestämda mål i all ära. Besluten har de fått stå för själva, vilket varit nog så otäckt ibland, berättar hon.
– Det svåraste beslutet var att säga upp sig, sedan har det mer rullat på. Jag fick en otrolig kick av att sluta och har blivit hungrig efter mer.

I dag jobbar hon som personlig assistent tre nätter i veckan. Inkomsten är stabilare, och oftast lika hög, som den hon hade som servitris. Hon har tid och lust igen att satsa på musiken som alltid varit hennes stora intresse. Nu skriver hon låtar, gör hemsida, har skaffat replokal och raggar spelningar. Längre fram finns funderingar på att utbilda sig inom terapi, men först väntar ett år på Komvux.