Anastasia Georgiadou fick pris som årets chef när det gäller mångfaldsarbete på jobbet. Men hon är inte chefstypen som hurrar för mångfaldsplaner.
– En skrivbordsprodukt som ingen läser, säger hon.

På sjätte våningen i Solna centrum, granne med ABF, Bygg­ettan och Livs avdelning fyra, jobbar Anastasia Georgiadou på ett av sina företag Adena Clean AB. Hon är fritidspolitiker för socialdemokraterna i Spånga-Tensta samtidigt som hon sitter med i Svenskt Näringslivs arbetsutskott – eller organisationens regering. Arbetarbakgrunden har hon med sig, och yrkeslivet började i kassan på Metro i Tensta. I dag har hon runt 200 anställda, de flesta minst tvåspråkiga.

Själv blev hon väldigt överraskad när hon nominerades till priset. Hon tycker inte att hon gjort något speciellt för mångfalden. Men juryns motivering är bland annat att hon är mångfalden personifierad. Och där kan hon hålla med.
– Jag tror att jag som person utsätter mig för situationer och kombinationer som är lite ovanliga. Jag är inte rädd att ställa mig upp och säga vad jag tycker. Ofta märker jag att 80 procent tyckte som jag, men att de inte vågade säga något, säger hon.

Både och
Hon tar upp att hon är grek och inte svensk. Och det är hennes barn också trots att de är födda i Sverige. Hon kommer att tänka på en man som försökte övertala henne att definiera sig som svensk, och skrattar högt åt situationen. När han inte fick till argumenten gick han över till att säga att åtminstone hennes barn borde räknas som svenskar.
– Skulle det vara finare att vara svensk än grek? Jag bad honom föreställa sig att han och hans fru flyttade till Kina och fick barn där. Skulle deras barn bli kineser då? Det svaret kom väldigt fort.

Mångfaldsarbetet på hennes företag har kommit naturligt tycker hon. När någon söker jobb lägger hon inte in några värderingar när det gäller sexuell läggning, om personen är mörk, ljus, kvinna eller man. Det är helt enkelt inte det som räknas när man jobbar.
Hon ser till att arbetsledarna, som rekryterar personalen, delar hennes inställning. På så sätt hoppas hon att mångfalden blir en röd tråd som genomsyrar hela verksamheten. Mångfaldsplaner tror hon är ungefär lika meningsfulla som utrymningsplanen. Hur många har läst utrymningsplanen? Vem springer och läser den om det börjar brinna? De flesta använder sitt sunda förnuft och springer ut, resonerar hon.

Men tror hon då verkligen att alla har sunt förnuft när det gäller mångfald?
– Nej. Uppenbarligen finns det massor med kompetens som inte tas till vara, och många affärsmöjligheter går förlorade. Det är svårt för folk med invandrarbakgrund att klättra i organisationer. Men jag tror att de som har sunt förnuft behöver bli medvetna och sedan göra något konkret. Inte sitta och skriva mångfaldsplaner.
Hellre då anonyma ansökningar så att allas meriter gills. När det gäller regeringens mångfaldspolitik tycker hon att det är för mycket prat och för lite göra.

Anastasia Georgiadou har kritiserat sitt eget partis politik förr. Hon är en van hakutstickare. I debatten om medfinansieringen vid sjukskrivningar var och är hon en aktiv motståndare till arbetslivsministern.
Över huvud taget har hon fått nog av att vara politiker för socialdemokraterna och tänker hoppa av efter den här mandatperioden. Hon tycker att hon har tagit sitt samhällsansvar, men att det gett för lite tillbaka. Hon säger att hon är förvånad över hur partiet fungerar. Alldeles för mycket ryggkliande och led att räta in sig i. 
– Man ska vara skolad på rätt sätt och ha jobbat sig upp från SSU. Socialdemokraterna är inte bra på att ta till vara på mångfalden
inom partiet. I Svenskt Näringsliv har jag aldrig känt så. Där har man alltid tagit emot det jag sagt med respekt.

Att vara socialdemokrat och företagare är lite som en sötsur sås tycker hon. Svårt att veta vilket ben man ska stå på.
Nu ska hon satsa mer på sina företag inom städning och personlig assistans i stället. Men entreprenörsblicken, som hon kallar för ett av sina största problem eftersom den bara ger fler idéer, har spanat in nya områden: Hemtjänsten och äldreomsorgen är verksamheter hon tror på framöver.

Fotnot:  Bakom Kompetenspriser 2006 som riktar sig till chefer står bland annat: Ledarna, Folktandvården, Stockholm stad och tidningen Chef.

FAKTA: Anastasia Georgiadou
Ålder: 41
Familj: Man och tre barn
Utbildning: Nio års grundskola. ”Ibland känns det som om jag inte har ett id-kort.”
Hobby: Laga mat och baka. Grekisk och svensk, gärna improviserat.
Senaste semestern: Thessaloniki, Grekland
Läser: ”Inte mycket. Synd eftersom det är ett bra sätt att komma bort från verkligheten.”
Inkomst: 394 000 kronor (Inga bonusar).