Alla vet att det redan idag är svårt som ung att få lån till bostad och våga skaffa familj. Det är alltför många unga människor som står och bankar på dörren och inte släpps in på arbetsmarknaden. Lösningen för detta är att se till att det skapas fler nya och trygga jobb.

Vad gör då centerpartiet? Jo, de direkt-importerar ett kritiserat franskt förslag om slopad arbetsrätt för unga. Förslaget har lett till kravaller och brända bildäck över hela Frankrike när ungdomar demonstrerat. Det innebär kort och gott att arbetsgivaren ska kunna sparka ungdomar från en dag till en annan. Centerpartiets medicin för att unga människor ska känna framtidshopp är alltså ökad otrygghet. En direkt krigsförklaring mot en hel generation.

Jag är faktiskt uppriktigt förvånad över med vilken stolthet centern marknadsför den dynga de släpat med sig från den borgerliga badtunnan. Vad kan bli nästa centerreform? Trasiga godsvagnar som ungdomsbostäder?

Det som är bra med detta är att skillnaden mellan höger och vänster blir än tydligare i svensk politik. Minskad trygghet för unga tillsammans med förslag om att drastiskt sänka ersättningsnivåerna för sjuka och arbetslösa skapar en otrygg tillvaro för dem som är mest utsatta. Högerns filosofi är som vanligt att hungriga vargar jagar bäst. Tanken är att dessa förslag ska tvinga folk att anstränga sig extra för att få ett jobb.

Jag tror att det blir precis tvärtom. Jag tror att många kommer att bli uppgivna och tappa hoppet om de skulle förlora jobbet och inte kan leva på de lägre ersättningsnivåerna. Jag tror också att rädslan kommer att leda till att människor till slut kommer att acceptera nästan vad som helst – från lägre löner till dålig arbetsmiljö. Det blir helt enkelt ett hårdare och kallare klimat där många inte kommer att våga byta jobb eller vidareutbilda sig. På så sätt skapas ett fattigare samhälle med ökade klyftor där utvecklingen inte går framåt – utan bakåt.

Är det verkligen en sån politik Sverige behöver? Tvärtom! Jag tror att trygga människor vågar. Om människor vet att de har något att falla tillbaka på så vågar de också ta språnget att prova nya vägar.

Vi i SSU kommer att fortsätta jaga maktalliansen och deras ungdomsfientliga politik. Vi kommer under våren att dra ut på skolor, arbetsplatser och universitet för att diskutera framtiden med unga människor. Det ska bli intressant att se om jag kommer att träffa en enda ungdom som tycker att högerns förslag är bra förutom möjligen fyra mufare med slips.

Anna Sjödin
Förbundsordförande SSU
Skriv ett e-postbrev till redaktionen