Socialdemokrater och moderater bor i varsin flygel i samma hus. Moderaterna låter fattiga polacker reparera deras del och importerar materialet från Kina. Sen städar underbetalda LO-kvinnor åt moderaterna. Persson och hans undersåtar städar själva, och låter svenska arbetare dra in el i deras flygel. Men där upphör skillnaderna: moderaterna och socialdemokraterna riktar sig båda till medelklassen, och de med skitiga overaller få stå utanför.

Därför måste vi socialdemokrater bygga ett nytt hus, där alla får vara med. Det kommande valet är inte som de tidigare. I det här valet är det farligt om vi socialdemokrater som är besvikna på ledningen struntar i att rösta. Då riskerar vi att få en borgerlig regering som förintar allt vad arbetsrätt och fackföreningar heter.
Moderaterna säger att låginkomsttagare får en tusenlapp mer i månaden om moderaterna kommer till makten. Samtidigt vill de göra det 900 kronor dyrare i månaden för LO-medlemmarna att vara med i a-kassan och facket.

Om moderaterna kommer till makten höjs dessutom avgifterna inom vården, och den offentliga sektorn blir sämre, eftersom partiet på sikt vill sänka skatterna med 250 miljarder kronor. Samtidigt säger de att de vill satsa 25 miljarder extra på skola, vård och omsorg inom den offentliga sektorn. Moderaterna är strategiska och vet precis vad de ska säga – och vad de ska tiga ihjäl – i valkampanjen. Reinfeldt vill också att de som är äldre ska få en möjlighet att fortsätta arbeta om de klarar av det.

– De gamla som är friska och styrketränar och spelar bridge har glömts bort. De existerar inte i socialdemokraternas värld, säger han på partiets rikskonferens.
Självklart är det viktigt att visa att det finns friska och krya pensionärer, men tyvärr är det ofta de som har mycket pengar och bra arbetsvillkor som har råd att sköta hälsan. Vad vill Reinfeldt göra för de fabriksarbetare, undersköterskor, byggjobbare och brevbärare som sliter ut sina kroppar, och har dåliga arbetsvillkor? Hur har han tänkt att förändra deras situation så att de också mår bra när de blir äldre? Sanningen är att han struntar i dem.

Oturligt nog är moderaternas vallöften tilltalande för många, eftersom partiet talar om individens frihet och möjligheter. Men moderaterna utgår från de välbärgades bild av vad som är rätt och fel. Om vilka som ska tjäna mer än andra. Vilka yrken som är fina och vilka som inte är det. Och för att de ska klara av att få stora belopp på banken, och spela golf när de blir äldre, så behöver de människor som ”står under dem”. Och för att få igenom sina önskningar, så klär moderaterna sitt lömska budskap i fina ord.

Nu måste alla LO-anslutna trycka på vår socialdemokratiska ledning och få den att – precis som facken – slåss för vanligt folks värdighet. För då kan vi bygga ett nytt hus, där alla får vara med.

Sofie Wiklund
Ledarskribent på Dala-Demokraten
Maila redaktionen