MUSIK. Det har aldrig varit någon hemlighet att Magnus Ugglas idol och förebild heter Karl Gerhard.
Redan på 70-talet gjorde han en inspelning av ”Jazzgossen”. Inte konstigt att den låten tilltalade Uggla, både jazzgossar och glamrockare hade ”tusch på sina ögonlock”.

Nu – ja, först nu – har Magnus Uggla gjort ett helt album med kupletter av förebilden. Att han skulle ha samma enastående frasering som Karl Gerhard – forma varje ord med lika spetsig tunga – kan ingen begära. Däremot har han en otrolig tajming.

Varje rad och ord betonas helt rätt i förhållande till melodierna (inlånade från utlandet eller komponerade av främst Jules Sylvain), vilket inte är det lättaste. Karl Gerhard skrev ju oftast kupletterna till sig själv och vissa av dem är svårsjungna för vem som helst utom just Karl Gerhard själv.

Magnus Uggla klarar detta så galant att han faktiskt sjunger Karl Gerhard bättre än Magnus Uggla. Det här är en hyllningsskiva. Uggla lyfter upp texterna. Lyssna och hör, säger han, vilka välformulerade och vassa texter om Sverige som Karl Gerhard skrev.

Kupletterna är placerade i dåtiden, texterna borde vara  daterade. I ”Jag är ett bedårande barn av min tid”, ”Och så tar vi oss en liten kaka till”, ”Nu ska vi vara snälla”, ”Hästen från Troja”, med flera nämns platser, händelser och namn som få har något förhållande till i dag.
 
Det spelar ingen roll, konstigt nog. Magnus Uggla framför till exempel ”Det har kommit en katt in bland hermelinerna” och ”En doft ifrån den fina världen” med sådan in- och utlevelse att texterna blir evigt aktuella.
Trots att han inte ens rockat till schlager- och kuplettmelodierna utan ackompanjeras av en dåtidstypisk orkester sjunger Magnus Uggla om ”katter” och ”hermeliner” så att ingen kan låta bli att tänka på Stureplan i Stockholm.

Artist: Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard.
Titel: Ett bedårande barn av sin tid
Bolag: Cupol/Sony BMG

Bengt Eriksson
Frilansjournalist
Maila redaktionen