/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2006/1006sode1.jpg
Söder om Stockholm är studieovanan större än norr om stan. Foto: Pia Hanzi.

UTBILDNING. Stockholms universitet ligger betydligt närmare till för många studenter på Södertörns högskola. Ändå väljer de att pendla. Att studenterna aktivt sökt sig till skolan sporrar litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström.
– Som lärare känner man sig utvald, säger hon.

Hon sökte sig till Södertörns högskola för åtta år sedan. Tidigare har hon jobbat på Stockholms universitet.
– Jag tyckte det var stor skillnad när jag kom hit. Det är vansinnigt skojigt – och utmanande.
Mixen av studenter gör hela skillnaden. Vid de klassiska lärosätena är det många som har högakademisk bakgrund och det påverkar diskussionsklimatet. Här blir det ett annat liv och fler perspektiv i seminariediskussionerna, tycker hon.

På vissa sätt har hon ändrat sin undervisning sedan hon kom till Södertörn. Mer dialog och samtal, och en närmre kontakt med eleverna, gäller. Men hon har absolut inte gått ner när det gäller svårighetsgrad eller kvalitet för att möta elever som inte har akademikerbakgrund eller har utländsk bakgrund.
– Skolorna i dag har förändrat sin syn på kunskap. Det handlar om att söka kunskap, inte att få den. Så den som har akademikerföräldrar ligger inte automatiskt före på samma sätt som tidigare, säger hon.

Läs också: Högskolan för ovana studenter