NY BOK. Det är både kul och oroande med apor. Vad är förolämpningen ”jävla grävling” mot succéskymfningen  ”jävla apa?”

”Jag vill ej längre apa mig jag vill bara va en man”, sjunger kung Louie i Djungelboken. Han vill avlocka Mowgli eldens hemlighet, vilket ska förvandla honom från primitiv djungelvarelse till människa. Men Vår inre apa är en i den långa raden arbeten som påvisar, inte att apor är människor, utan att vi är apor, tack vare egenskaper som vi helst vill tänka på som mänskliga.
Primatologen Frans de Waal ger oss massor av roliga, häpnadsväckande och tänkvärda exempel på så kallade mänskliga beteenden.

Människoapor utvecklar vänskapsrelationer, maktallianser och sociala band som de sköter eller missköter precis som vi.
Evolution har tills nyligen handlat om egoism och aggression. Människan har identifierats med den stora schimpansen som lever i hierarkier dominerade av mäktiga alfahannar med harem och underkuvade undersåtar.
Vår inre apa har varit en blodtörstig köttätare ständigt på krigsstigen mot revirkränkande konkurrenter. Den apan har naturligtvis utnyttjats politiskt.

Nyliberalismen har exempelvis haft en outtalad legitimeringskälla i tron på en egoistisk mänsklig natur  som bara kan äta eller ätas. Upptäckten av forskarnas nya keldjur dvärgschimpansen – bonoboen – men även  ökad kunskap om de andra människoaporna har förändrat och fördjupat bilden av oss själva och vårt evolutionära ursprung.
Apor har också moral, handlar  oegennyttigt, reagerar på orättvisor och egoism. Den stora aggressiva schimpansen är också expert på konfliktlösning och dvärgschimpansen lever i ett fredligt matriarkat där bisexuell kopulation fyller dagen till nytta och nöje för apflocken, vars band därigenom stärks och konflikter hålls i schack.

Det kanske är symptomatiskt att i takt med att nyliberalismen tappat politisk lyskraft har också godhet och samarbete upphöjts från  ytlig fernissa till evolutionär fördel. När Marget Thatcher påstod att samhället inte finns utan endast individer och familjer hade hon fel både när det gäller oss och tjocka släkten på zoo, savann eller i djungel.

Titel:
Vår inre apa. Det bästa och sämsta i den mänskliga naturen
Författare: Frans de Waal
Förlag: Svenska Förlaget

Ann Charlott Altstadt
Frilansjournalist
Maila redaktionen