Drygt hälften i LO-opinion räknar med att  arbetskamrater går ur facket om a-kasseavgiften chockhöjs och avdragsrätten slopas.

Uppfattningarna om hur många det blir varierar från någon enstaka till massflykt – ”en katastrof för facket”.

– Det blir allt svårare att förklara varför man ska vara med. I mångas ögon har facket blivit någonting som är bra att ha när det går åt helvete, men de vill helst inte betala för hjälpen, anser Thomas Carlsson, Hova, arbetslös och aktiv i Skogs- och träfacket.

I den borgerliga alliansens program ”Rivstart för Sverige” finns dessa två förslag: Avdragsrätten för fackföreningsavgiften ska bort och avgiften till a-kassan ska höjas med högst 300 kronor i månaden.

De flesta LO-medlemmar får betala 300 eller nästan 300 kronor mer till a-kassan. Den slopade avdragsrätten kostar någon tusenlapp om året.

– 50 procent kommer att gå ur facket. Jag är jätteorolig för en borgerlig valseger, resonerar Kerstin Rosell, stormarknadsbiträde på Coop Forum i Falkenberg och bland annat klubbordförande i Handels.

Lars Halvarsson, operatör och klubbordförade i Metall frågade runt bland arbetskamraterna på 3M Svenska AB i Gagnef. Några svarade att de går ut facket om det borgerliga förslaget blir verklighet, några var osäkra men ingen enda gav beskedet: ”Jag stannar i facket.”

Ulla Ståhlberg, barnskötare i Härnösand och arbetsplatsombud i Kommunal, är en av dem som tror att det i första hand blir svårare att värva.

–Färre går med i facket. Det är lite besvär om man vill gå ur och det tar emot lite.

15 procent i LO-opinion svarar tänker själva gå ur facket om avgifterna chockhöjs – något fler kvinnor än män. Men inte Carolina Karlsson, Stigtomta,  undersköterska och arbetsplatsombud i Kommunal.

– Jag säger alltid att gränsen är nådd och att jag ska gå ur, men sen är jag kvar ändå.