Lyx och sjukdom går hand i hand när unga formgivare tävlar för den goda sakens skull. Uppdraget är att gestalta benskörhet och i flera av bidragen har de tävlande jobbat med att snygga till trista vardagsprylar.

– Det är ju hela grejen med att vilja formge – att kunna förbättra. Nu blev det lite svårare för vi var tvungna att sätta oss in i vilka behov den som är sjuk har, säger Sofia Berg från Luleå som är andraårsstudent på Konstfack i Stockholm.
Hennes tävlingsbidrag är en visp som hon och klasskompisen Joakim Oscarsson designat efter att ha träffat en reumatiker som berättat vad hon saknar och stör sig på i vardagen.
– Vår tanke var att formge för alla, och risken för att får benskörhet ökar när man redan har andra sjukdomar, som reumatism. Därför tyckte vi att det passade att ställa upp med vår böjbara visp.

De 15 bästa bidragen har samlats ihop av arrangörerna, ett läkemedelsföretag och riksföreningen för bensköra, till en utställning som nu reser land och rike runt. I första hand är det bilder och affischer som tävlar, och många har starka budskap som vill väcka uppmärksamhet kring folksjukdomen. Tre av bidragen belönas också med pris och Veronica Lindahl, som går andra året på Carl Malmstenskolans möbelutbildning, är en av dem som kammat hem prispengar.
– Jag har en nära bekant som lider av benskörhet och hon fanns i mina tankar när jag läste instruktionerna. Sedan var det faktiskt, som det ofta är, den första och enklaste idén som var bäst, säger hon.

Användbar för flera generationer
Det blev en blomliknande galge, där kroken delar sig som två pistiller och själva klädhängaren, symmetriskt utskuren i ek, påminner om två blad vid blommans fot.
– Benskörheten gör att skelettet sjunker ihop, och många krymper och blir kortare. Den här galgen gör då att man lättare når sina plagg utan att behöva sträcka sig. Även barn och barnbarn kan använda den, så det är inte bara ett hjälpmedel, konstaterar Veronica Lindahl nöjt och fingrar på det långa metallskaftet.

Hjälpmedel har, enligt de två unga formgivarna, en ganska mossig och lite klumpig stämpel.
– Man behöver ofta inte lägga speciellt mycket kraft för att det ska bli bättre. Det viktigaste är att man tänker till från början, säger Sofia och blir tyst.
Veronica fyller i:
– Att formge saker som används mycket är inte onödigt. Tvärtom finns det en frustration och sorg över att inte klara av vardagen och då är det viktigt med vardagslyx, säger Veronica.

Sofia håller med och pekar på de två små stenar som Veronica har lött fast längst ut på galgens krok.
– Det är så härligt med små detaljer! Och för den som är sjuk kan det vara skönt att slippa alla de här prylarna som skriker att de är just ett hjälpmedel och att man inte klarar allt själv.

FAKTA: Typiska symptom
Benskörhet gör att kroppen får sämre hållfasthet eftersom kroppens ben urholkats på sitt innehåll. Det drabbar framförallt kvinnor eftersom de från början har mindre benmassa. Sjukdomen kommer antingen med åldern eller i samband med någon annan sjukdom. Benskörhet märks i första hand genom att den som drabbas blir bräcklig och har lättare att få frakturer än den som är frisk.    (Källa: NE.se)

FAKTA: Turnéplan
Efter en några dagar i Stockholm och några i Göteborg fortsätter utställningen om design och benskörhet sin turné genom landet:
Helsingborg 2-4 mars
Malmö 9-11 mars
Jönköping 16-18 mars
Örebro 6-8 april
Sundsvall 20-22 april
Uppsala 27-29 april
Stockholm 4-6 maj
Norrköping 11-13 maj