Föräldraförsäkringen är den hetaste och viktigaste kvinnofrågan. Att kvinnor och män är hemma lika länge med sina små barn är avgörande för jämställdheten.

Nalin Pekgul, socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande sedan maj 2003, tvekar inte. Hon firar kvinnodagen den 8 mars i Malmö. Krav på kvinnofrid är en av de viktigaste parollerna. Mäns våld mot kvinnor står högt på dagordningen, medan det 30 år gamla kravet på sex timmars arbetsdag hamnat i skymundan.
– Det är en hjärtefråga för många äldre kvinnor. Men vi måste vara realistiska. Kravet har funnits länge utan att vi kommit en millimeter. Det är en fråga för arbetsmarknadens parter och svårt att driva utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv, säger Nalin Pekgul.

En individualiserad föräldraförsäkring är viktigast, betonar hon när LO-Tidningen träffar henne på s-kvinnornas kansli på Sveavägen i Stockholm. På partikongressen för snart ett år sedan blev det bakslag. Men Nalin Pekgul har bara blivit än mer säker. Utan en föräldraförsäkring som delas lika, ingen jämställdhet.

Nalin Pekgul kom från turkiska Kurdistan som 13-åring med sin familj. Invandrarkvinna och troende muslim – hur har det påverkat kvinnoförbundets frågor?
– När det gäller föräldraförsäkringen har jag speciella argument. Föräldrarna vet bäst, säger de som är emot att föräldrarna ska tvingas dela lika.

Samma argument möter hon fortfarande när det gäller förtrycket mot invandrartjejer. Föräldrar som skickar iväg sina unga döttrar till hemlandet för att gifta sig med en kusin, säger samma sak ”vi vet vad som är bäst för våra barn”.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt stöder inte att unga tjejer mot sin vilja skickas iväg för att gifta sig med en släkting, däremot anser han att föräldrarna vet bäst hur föräldraförsäkringen ska delas.
–Föräldrarna vet inte alltid vad som är bäst för barnen. Det är en styrka för mig att se det, säger Nalin Pekgul.
S-kvinnorna är också motståndare till att religiösa friskolor finansieras av samhället.
– Inom alla religioner finns konservativa grupper med en speciell kvinnosyn. För tjejerna är det viktigt att de går i en blandad skola.
När Nalin Pekgul blev ordföranede arbetade inte en enda person med ickesvensk bakgrund på kansliet. Så ser inte samhället ut, betonar hon, och har medverkat till en förändring.
– Jag avskyr typer som bara pratar vackert om vad andra ska göra men aldrig tar något ansvar själva. För mig var det viktigt att ge några invandrarkvinnor från förorten chansen.

Lägenhetsaffär
Nyligen uppmärksammade medierna att hon skulle flytta från Tensta, en invandrartät del av Stockholm. Ännu har hon inte flyttat, men hon letar ny bostad tillsammans med sin man.
Ända till USA har ryktet nått om Nalin Baksis flytt från Tensta där hon bott i över 25 år. I Wall Street Journal skriver hon själv om ”varför jag lämnar mitt hem – igen”. Det område hon kallat sitt hem har förändrats, anser hon.
– Jag har trivts i Tensta och alltid känt mig trygg. Men min gräns har nåtts. I dag känner jag mig ofri.
Men att det skulle vara socialdemokraternas misslyckande att fundamentalister fått större inflytande, och att våldet blivit grövre, håller hon inte med om.
– De borgerliga partierna kör med ”socialdemokraternas misslyckande”. Men är det verkligen socialdemokraternas fel att invandrare inte släpps in på arbetsmarknaden och i privatägda hyreshus? Allt kan inte lösas med lagar.
Är det socialdemokraternas fel att flera borgerliga kommuner inte tillåter flyktingar att komma dit? frågar hon. De förstärker segregationen.
– Jag skulle hellre vilja att mina partikamrater tog den diskussionen än att de hela tiden hamnar i försvarsställning och säger att det inte är något fel på Tensta eller på något annat segregerat område.
Nalin Pekgul tycker att hennes eventuella flytt har fått alldeles för stora proportioner. S-kvinnornas medlemmar har rätt att ha synpunkt på vad hon gör. Men inte andra människor, anser hon.

Vill kvinnoförbundet ha en kvinnlig partiordförande efter Göran Persson?
– Absolut. Det finns många aktuella kvinnor men för varje dag som går tycker jag att LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin blir en allt självklarare efterträdare. Hon kan bli hela Sveriges statsminister för hon är en av ett fåtal som lyfter diskrimineringsfrågan.

Vad skiljer dig  som troende muslim från dina kristna vänner?
– Jag äter inte griskött, jag dricker inte alkohol, jag fastar under ramadan. Men jag anser att religionen är en privat angelägenhet och det tycker mina svenska vänner också.
Ändå görs det en stor sak av att Nalin Pekgul är muslim.
– Jag blir upprörd över att muslimerna måste finna sig i att bli representerade av fundamentalister. Skulle kristna acceptera att ständigt bli representerade av en pastor från Knutbyförsamlingen?

FAKTA: Nalin Pekgul
Uppdrag: 
S-kvinnornas ordförande och adjungerad ledamot av partiets verkställande utskott.
Ålder: 38.
Familj: Man och två barn ”inga namn, inget mer”.
Bor: Fortfarande i Tensta i Stockholm.
Bakgrund:  Sjuksköterska, riksdagsledamot, började på lärarhögskolan men hoppade av när uppdraget som ordförande för S-kvinnorna kom.
Läser:  ”Free expression is no offence”, en samling essäer mot brittiska regeringens förslag som ansågs hindra friheten att kritisera religioner.
Film:  Hela julen tittade hon på favoritserien ”Bläckfisken” den italienska om maffian. ”Allt är inspelat på video”. På bio såg hon ”Såsom i himmelen” för över ett år sedan.