JOBB TILL SALU. Personalbolaget hade klarat sig med rätt kollektivavtal. Med privata avtal hade det blivit billigare. Lön, semester, sjuklön, allt var för dyrt.

Kerstin Åman var vd för det städbolag, Städ och miljöservice, som först var kommunalt och sedan övergick i personalens ägo. Hon lägger skulden för personalbolagets svårigheter på kostnaderna för personalen.
Avtalen och den höga sjukfrånvaron gjorde situationen hopplös, anser hon. Att driva ett företag med betydligt högre fasta kostnader än konkurrenterna går inte. Att kommunen dessutom lurade bolaget att skuldsätta sig för pensionsavgifterna gjorde inte saken bättre.

– Det fick vi kompensation för efteråt, men under tiden var det som en snöboll som rullade i enorm fart, säger Kerstin Åman. 
Hon är kritisk till städbranschen
som hon anser inte kan hålla samman och få ordning på avtal, kvalitet och anbudsgivning. Hon är också kritisk till facket som träter inbördes om vem som ska teckna avtal.
– Det borde gå att lösa. När vi startade bolaget fick jag två avtal
att hantera. De som städade i kommunens lokaler skulle gå på Kommunals avtal och de andra på Fastighets. Det var så mycket tjafs så det var inte klokt.

Kerstin Åman tog ställning för Kommunal i de konflikter som uppstod. Hon kände till det kommunala avtalet bättre och tyckte att Fastighets ombudsmän var tjurskalliga. Å andra sidan var de privata avtalen billigare. Hon trodde länge att problemen skulle gå att lösa.

Ångrar inget
Hon tycker att allt blivit sämre för städerskorna och att det varit bättre för dem om kommunen hade sålt ut städningen till någon av de stora aktörerna direkt. Som man gjorde i grannkommunen Norrköping.
– Rent företagsekonomiskt är det ingen tvekan.

Hon ångrar dock inte att hon tog chansen att bli vd. Kritiken mot henne från många städerskor är att hon tog ut för hög lön, att administrationen var för omfattande och att hon saknade erfarenhet och kompetens.
Nys, säger hon. Hennes lön var visserligen högre än städerskorna. Hon tjänade 38 000 kronor och Valborg Lönn och Anita Samuelsson runt 14 000 per månad.
–  Min lön var ingenting i sammanhanget. Att jag kom från bostadsförmedlingen, där jag var chef längre, var bara bra. Städbranschen behöver folk utifrån som kan röra runt lite. Och administration? Det behövdes. Vi hann ändå inte med att ragga nya kontrakt. Personalen tog all min tid.

Läs också: om städerskorna som öppnade eget när deras jobb lades ut på entreprenad

Läs också: artikeln om hur mycket smutsigare det blivit i Linköping