Drygt hälften i LO-opinion tycker att det var fel av Riksbanken att höja räntan.

Carina Benjaminsson, sorterare på Göteborgs postterminal och bland annat ungdomsansvarig i Seko, hör till dem. Hon anser att det är fel att Riksbanken höjer räntan när fackföreningarna tar ut låga löneökningar och bidrar till att hålla nere inflationen.

– Fackföreningarna har tagit sitt ansvar. Vi har avstått löneutrymme för att skapa fler jobb åt våra arbetslösa kamrater. Varför kommer inte jobben? Vart tar pengarna vägen? undrar hon.

I januari kom den första räntehöjningen på fyra år. I förra veckan kom nästa höjning. Riksbanken har höjt sin viktigaste styrränta, reporäntan, med 0,5 procentenheter till 2,0 procent hittills i år.

– Det var fel att höja räntan. Inflationen är obefintlig. Ibland kan man fundera på om Riksbanken höjer räntan för att bromsa en kommande högkonjunktur eller om lägenhetspriserna i Stockholms innerstad ska styra hela landets ekonomi, resonerar Jörgen Persson, betongarbetare i Staffanstorp och bland annat klubbordförade i IF Metall.

Tre av tio i LO-opinion tycker att det var rätt att höja räntan. Det vanligaste ja-argumentet går ut på att bostadspriserna är för höga.
Ett annat vanligt argument borde låta trevligt i Riksbanksledningens öron. Många utgår från att Riksbanken helt enkelt vet bäst. Det här är för svårt för vanligt folk, resonerar de. Betydligt fler än vanligt, 15 procent, svarar också att de inte vet om det var rätt eller fel att höja räntan.