Lerfigurstafetten som drar över landets verkstäder är en del av en kommande höstutställning på Arbetets Museum i Norrköping. Under några höstveckor har konstnärerna Sira Jokinen och Danko Lisse rest runt bland verkstäder med sitt projekt. En verkstadsarbetare är mer än en man eller kvinna vid en maskin. Där finns yrkeskunnandet, skapandet och inte minst den enskilda personen med tankar och känslor.

– På varje företag har vi arbetat tillsammans med en grupp från de anställda som vi intervjuat. Vi gör en ”livslinje” utifrån deras historia, var man är född, var man har studerat, gift sig, flyttat och hur det var första dagen på det nya jobbet på verkstaden, säger Sira Jokinen.
Arbetarna har valt två arbetsmoment som är specifika för den egna verkstadens produktion. Dessa har videofilmats och personerna berättar vad de tänker under processen.
– Då förstår man hur mycket yrkesskicklighet det krävs. I dag är mycket datastyrt men då vi frågar hur man vet hur maskinerna ska ställas in har vi fått svar som ”det känner man på järnet”. De här yrkena tar flera år att lära sig, säger Sira Jokinen.
På utställningen kommer besökaren att kunna följa enskilda arbetares moment i yrkeslivet men också deras tankar och drömmar med hjälp av fotografier, föremål och intervjuer.

För att lyfta fram så många personer som möjligt åker konstnärerna just nu runt bland verkstäder och låter arbetarna forma sina egna figurer av ett stycke lera. I dag har man fått ihop hundratals figurer som utspridda över landet står och hårdnar i väntan på utställningen.
På SKFs tekniska gymnasium i Göteborg är det nästa generations skapande som fångas upp. Det är sagt att figurerna ska kunna föreställa vad som helst som ligger personerna nära.
– Men ändå ser man ofta en klar koppling till arbetsplatsen. På SSAB i Borlänge där de tillverkar tunnplåt blev det väldigt många figurer som hade anknytning till rullar av plåt och på ArvinMeritor i Lindesberg där man tillverkar bakaxlar förekom många pinjonger bland lerfigurerna, säger Sira Jokinen.

Personligt smink
På samma sätt finns en klar övervikt av kullagerinspirerade figurer på SKFs tekniska gymnasium. Madeleine Kleij i klass 1 skyltar med en lersnigel där huset den bär på har formen av ett kullager.
Några personer på varje verkstad får tillfälle att visa mer av sig själva på utställningen. I packkragar kommer fotografier och saker som de själva valt som symboler för sin egen person att visas upp.

Sadina Jusufovic och Senada Saric är två elever från Göteborg som deltar.
– Jag dansar bosnisk folkdans och ville egentligen visa mina utslitna tofflor som jag har haft på mig då jag dansat, men jag hittade dem inte, så jag har lämnat in det smink som jag använder under dansen i stället, säger Sadina Jusufovic.
Även Senada Saric har valt smink som sitt personliga föremål.
– Jag dansar inte men jag tycker smink är en stor del av min personlighet, säger hon.
Något mer robusta föremål har lämnats in på andra verkstäder.

En man har lämnat in de fotbollsskor han använde i den sista seriematch han spelade 1979, en annan, med dragracing som sin stora passion lämnade över en kolv från en dragracingbil.
– Men vi har också fått in ännu mer personliga saker, som insulinspruta och hörapparat. Saker som är mycket viktiga för de personer som använder dem, säger Sira Jokinen.

Utställningen invigs på Arbetets Museum den 22 oktober.