Hon är dotter till Ernesto Guevara de la Serna, även kallad Che, och det är förstås därför hon har fått komma hit till Skåne Social Forum. Hemma i Latinamerika är Che Guevara en genuin folkhjälte, inte bara som här ett trendmärke för livsstilsvänstern.

Hans ansikte, förevigat på Alberto Kordas klassiska fotografi, bärs av demonstrerande gruvarbetare i Chile såväl som av strejkande banktjänstemän i Argentina. Som personkultsobjekt är han utmärkt. Ingen teoretiker som skrev en massa skrifter att tolka. Utan en handlingens man. Som dessutom hann dö ung och jävligt snygg.

Latinamerikas nya vänstervindar har fört Ches ansikte ända upp i samhällstoppen. När Bolivias nyvalde president, den indianske fattigbonden Evo Morales åker på toppmöten iklädd Che Guevara-tröja, blir det en symbol för vilka sociala krafter som är i rörelse.
På Skåne Social forum samsas rättvisemärkta aktivister och fältbiologer med kpml(r), syndikalister och vänstersossar.
Det finns förstås ingen enhet kring annat än att bokbord är en bra kampmetod, och att det är coolt med Ches dotter. Att ta dit Aleida Guevara är kul och lyckat. Men annars ger Skånes sociala forum inte så mycket framtidstro.
Centralkommittén för stöd till Centralamerikas folk saluför tröjor som hyllar tioårsjubiléet av revolutionen i Nicaragua. Som alltså inträffade 1979. Och dessutom känns ganska förlorad nu.

De gamla moskvakommunisterna säljer helt utan självironi Leonid Bresjnevs bok Vår kurs – fred och socialism. Men felet är inte smågrupperna, de finns ju överallt, utan avsaknaden av något annat än smågrupper.
De sociala forum som hålls runt om i Sverige känns som ganska tama efterapningar av World Social Forum, vars huvuddel i år hölls i Venezuelas huvudstad Caracas. Där diskuterade hundratusentals deltagare hur man rent praktiskt ska bygga upp ett nytt och bättre samhälle. Just nu är det latinamerikanerna och inte vi som sätter dagordningen. Men det är väl kanske tur, det.

Kalle Holmqvist
Frilansjournalist
Maila redaktionen