Centerpartiet vill att lagen om anställningsskydd, las, ska slopas för alla under 26 år. Det innebär att ungdomar under två års tid kan sparkas med omedelbar verkan. Om arbetsgivaren avslutar anställningen har den anställda rätt till ett avgångsvederlag om han eller hon har jobbat minst tre månader. Avgångsvederlaget motsvarar åtta procent av den utbetalda lönen. Efter ett år är det ungefär en månadslön. Partiets förhoppning är att fler företag ska vilja anställa ungdomar.

Om Maud Olofsson och hennes partikamrater får sin vilja igenom är ungdomarna och samhället ute på hal is. En person som sätter sig upp mot arbetsgivaren får sparken. Har en person tatuerat sig och arbetsgivaren inte gillar det – ja, då är det bara att gå hem.
Centerns argument att ungdomar skulle få mer arbetslivserfarenhet är skitsnack. Vem vill anställa en person som en gång fått sparken?

Maud Olofsson vill skapa människor som anpassar sig efter rådande normer – inte människor som går sin egen väg. Hon har blivit moderatledaren Fredrik Reinfeldts undersåte. Hon gasar i högerkurvan, och centern har till och med beställt en undersökning från Temo som visar att 54 procent av 1 022 intervjuade personer tycker att partiets förslag är bra. Två av tre personer i åldrarna 16–29 år är positiva.

Värdelös fråga
Bland LO-medlemmarna är det jämnt mellan dem som är för och mot. Tanken på ett bra jobb gör tydligen att folk glömmer vad som sker om Las slopas. Men centerns undersökning är värdelös: få har intervjuats och dessutom kan frågans formulering ha inverkat på svaren. Först förklaras förslaget och sedan står det att ”syftet är att fler unga ska få jobb och göra det lättare för företagen att nyanställa”. Därefter tar partiet upp att avgångsvederlaget motsvarar åtta procent av den utbetalda lönen.

Målet för borgerligheten är att slå sönder all trygghet i samhället. De borgerliga vill bryta ner fackföreningarna, samtidigt som moderaterna blåljuger och säger att de vill ha dem kvar. Men alla vet skillnaden på ord och handling. Borgerligheten visar var skåpet ska stå: högre fackföreningsavgifter, en uppluckring av de trygga anställningsvillkoren och sänkta ersättningsnivåer i sjukförsäkringen. De vill förstöra allt som arbetarrörelsen kämpat för.

Vill inte höra
LO måste fortsätta att sätta hår mot hårt mot centern. En fast anställning är nyckeln till trygghet, och ett första steg till tanken på hus eller billån, barn och en fast tillvaro. Varje människa har också rätt till en trygg tillvaro när han eller hon förlorar sitt jobb.
Men centerpartiet lyssnar inte på det örat, och påhejad av de andra borgerliga partierna styr Maud Olofsson riktningen högerut.

I jakten på makten går det fort i hennes värld. Först badar hon balja med de tre andra borgerliga musketörerna, sedan är hon beredd att släppa kravet på att kärnkraften måste avvecklas. Och nu vill hon alltså att Las ska slopas för alla under 26.

Sofie Wiklund
Ledarskribent på Dala-Demokraten
Skriv ett e-postbrev till redaktionen