57 procent av kvinnorna tror att fler unga får jobb, mot bara 29 procent av männen. LO-opinion ser ut ungefär som arbetsmarknaden i stort. Kvinnorna arbetar främst i kvinnodominerade yrken och männen i mansdominerade yrken.

Möjligen kan skilda villkor i kvinnornas och männens arbetsliv vara en förklaring till den stora skillnaden. En stor majoritet vill ändå inte se centerns förslag om sämre anställningsskydd genomfört i praktiken. Kathe Nilsson, lagerarbetare på Åhléns DC i Jordbro utanför Stockholm och fackligt aktiv i Handels, tror att fler unga skulle få jobb:

– Företagen väljer de under 26 år för att de vill kunna säga upp utan långdragna förhandlingar och turordningslistor. I  dag löser de problemet med visstidsanställningar och inhyrningsföretag. Frågan är vad som är bäst.

Anna Norling, studerande och bingovärdinna på Brynäs Bingo Center i Gävle är aktiv i Hotell- och restaurangfacket. Hon svarar också ja:

– Men det beror mycket på vilken yrkeskategori det gäller. Inom hotell- och restaurangs avtalsområde tror att arbetsgivarna med glädje skulle välkomna en sådan utveckling. Arbetstagarna som förbrukningsvara. Tyvärr.

Sanna Ojala, lokalvårdare i Sundsvall och aktiv i Fastighets, tror att arbetsgivarna skulle anställa fler unga:

– Allra helst i städbranschen. Vi är redan utbytbara, oavsett ålder.

Torvald Zakrisson, plåtriktare på Saab Aerostructures i Linköping och gruppordförande i IF Metall, säger däremot nej:

– På min arbetsplats har de just sparkat 240 metallare, så det kan inte vara speciellt svårt att bli av med folk.