Bönestund på undantag
KARIKATYRERNA. Islamiska trossamfundet i Köpenhamn har sin moské inrymd i en sliten fabrikslokal i norra delen av den danska huvudstaden. Det har inte fått tillåtelse att bygga en ordentlig moské.
– Det är ett uttryck för hur muslimer behandlas i Danmark, säger Imraan Shah.
Han berättar också att muslimerna Danmark haft en egen begravningsplats i bara några år.
Imraan Shah är född och uppvuxen i Danmark och han säger att han känner sig som dansk. Hans föräldrar kommer från Afghanistan. I samfundet undervisar han tonåringar.
Islamiska trossamfundet är den största islamiska sammanslutningen i Köpenhamn. Runt 1 000 personer brukar komma till fredagsbönen.
Han tycker att karikatyrteckningarna av profeten Muhammed är kränkande.
– Det är för tidigt att säga vad resultatet blir av bråket. I Danmark försöker en grupp bygga broar mellan danskar och muslimer medan andra försöker vidga klyftan.
En effekt ser han på sitt arbete som säkerhetsvakt på Kastrups flygplats. Intresset för islam har ökat bland arbetskamrat erna. De frågar mycket.
Civilicerad lösning
Bojkotten mot danska varor och de våldsamma protesterna är han emot. De muslimska staterna förstår sig inte på Danmark, säger han.
– Muslimer i Danmark genomför ingen bojkott. Vi vill integrera oss i det danska samhället. I stället för att bråka tycker jag att vi ska ha en civiliserad diskussion.
Imraan Shah bodde tidigare ett år i Sverige. Det var en positiv överraskning, säger han – inga glåpord och vänligt bemötande.
Han deltar i maghrib, kvällsbönen. I moskén finns också Ali Adel från Irak. Han är där med sin lilla dotter Ulla.
Ali Adel tycker att stämningen i Danmark försämrats sedan bråket om teckningarna började. Folk tittar snett på honom och han känner sig inte längre välkommen. Samtidigt säger han:
– Jag kan gott förstå danskarnas känslor. Det är klart att de reagerar när de ser flaggbränning och annat på tv.
I danskundervisningen gjorde han nyligen ett projektarbete om demokrati. Han tyckte det var intressant och sympatiskt med majoritetens respekt för de små partierna, men nu tycker han inte detta stämmer i verkligheten.
– Danskarna tar inte alls hänsyn till oss som minoritet. Deras demokrati är rena dubbelmoralen.
Imraan Shah och Ali Adel har liknande förslag på lösning. Imraan Shah vill att Jyllands-Posten och regeringen ordnar en informationskampanj om islam, medan Ali Adel vill se en festival som berättar om profeten Muhammed.
– Om danskarna lyssnar på främlingsfientliga Danskt Folkeparti blir framtiden inte trevlig, säger Ali Adel.
Läs också: artikeln om hur karikatyrerna påverkat livet på ett danskt mejeri