Teknikföretaget Pandora bygger en genbank det svänger om. I sex år har musikanalytiker jämfört låtar från snart ett sekel; harmonier, rytm, stämmor etc.

På sajten www.pandora.com  finns nu en ”radioapparat” med genbanken som motor. Skriv in låt eller artist och få en station som bara spelar musik med samma ”gener”. Jag skriver in Bowies ”Life on Mars”, och hör först hans ”Rock n´ roll suicide”, med ett liknande ”subtilt användande av vokal harmoni…”.  Den följs av Badfingers ”Baby Blue”, vars skivomslag glider fram.

Jag gör en Ella Fitzgerald-station, och får ”I´ve got my love to keep me warm”, med typiskt ”romantisk sångtext, välartikulerat trumpetsolo…”. Därefter ”I cried for you” med Sarah Vaughan och” I cover the waterfront” med Billie Holiday. Du kan gratis skapa 100 stationer. För varje ny låt kan du säga om du gillade den, så justerar radion därefter.

Affärsidén? Reklam, som ska byggas in men gå att ”köpa bort”, och länkar till skivköp. Martin Edlund gjorde i somras (Slate 5/7) en intressant jämförelse med Global Jukebox, Alan Lomax icke-kommersiella projekt från 60-talet, om ”sången som samhällets puls”.

Där Pandora söker likheter, var Lomax i stället intresserad av olikheter och mångfald. Pandora har ännu inte det globala omfånget, men den är kul, och svår att lämna. Nu ska jag göra en Robyn-station.

Sven Cahling
Frilansjournalist
Maila redaktionen