KLASS I TEATERN. Med en fot i arbetarrörelsen och en i dramatiken jobbar Folkteatern för att spela teater som publiken ska känna igen sig i. Men även de allra skickligaste skådespelarna får det tufft när arbetarklassen ska skildras.

– Vi använder fack- och arbetarrörelsen som inspirationskälla. Vi bjuder in representanter till genrep och seminarier och åker själva ut och är med på deras möten. Bland annat för att hitta medverkande till vissa av våra uppsättningar, berättar Niklas Hjulström, konstnärlig ledare på Folkteatern i Göteborg.

I över 50 år har de hållit på och redan från starten var tanken att teater inte bara ska vara ett privilegium för överklassen. I dag handlar det också om att vara begriplig.
– Det sätts fortfarande upp en jäkla massa klassiker runt om i landet och det kräver ju att man har förförståelse. Men vi vill lyfta fram fler av de nya dramatikerna för de utgår ofta från klyftorna i den politiska verkligheten, säger Niklas Hjulström.

Han känner väl igen verkligheten bakom Högskoleverkets statistik. Det är ont om skådespelare med arbetarbakgrund men Folkteatern har trots det försökt hitta dem som kan gestalta den dramatik de vill spela.
– Det tar tid att bredda ensemblen och det måste få ta tid. Men vi får inte ge upp. Jag har själv sett skådisar som är vana vid teatern sedan barnsben, och som i dag är oerhört professionella. Trots det är de inte trovärdiga i rollen som arbetare, inte om de inte har egen erfarenhet, säger Niklas Hjulström bestämt.

Folkteatern spelar också teater för dagis- och lågstadiebarn. Det är en oekonomisk verksamhet men den fyller ett annat, mycket viktigare, mål, fortsätter Hjulström:
–Teater är nödvändigt för ens verklighetsuppfattning. För att kunna känna igen det magiska och fantastiska när det händer måste man ha referenser. Annars går man fattig igenom livet. Och att ha de referenserna ska inte vara förunnat några få i samhället.

FAKTA: Folkteatern
Folkteatern i Göteborg är en ekonomisk förening som ägs av 300 olika föreningar och organisationer som alla står arbetarrörelsen nära. Dessutom är Västra Götalands län regional ekonomisk huvudman för teatern.

Läs också: Intervjun med en student och rektorn på Teaterhögskolan om deras syn på klass i teatern