JOBB OCH ALKOHOL. Supandet har försvunnit från verkstadsgolvet på Metso Minerals i Sala, men en öl på fredag efter jobbet är vanligt.

Leif Andersson och Bengt Andersson har jobbat på företaget sedan 1960-talet. De tycker att det skett en påtaglig förändring i drickandet under den tiden.
– Det finns ingen som super på jobbet längre. Då kunde man inte undgå att känna stritlukten på torsdagar och fredagar, säger Leif.
– Det var helt annorlunda på den tiden. En och annan var full, och det hände att folk släpptes iväg till bolaget på arbetstid, fyller Bengt i.

Attityderna på arbetsplatsen har förändrats. Något överseende med folk som är berusade på jobbet finns inte längre. Förr hände det att ledningen såg mellan fingrarna om någon luktade sprit. Dessutom var det lättare att hålla sig undan förr. Numera är det bara 40 metallare kvar på verkstaden, för några decennier sedan var antalet tio gånger högre. Minskningen har även andra följder.
– Tempot drivs upp och kraven ökar. Det går inte att ha folk som är lulliga eller borta på grund av spriten längre, säger Bengt och de andra nickar.

Mer städat
Drickandet på arbetstid har försvunnit på verkstaden, men bland de yngre är det vanligt att gå ut efter jobbet.
– På fredagarna händer det att några av oss går ut och tar några pilsner. Men det brukar bli att folk börjar gå hem vid åttadraget. Efter arbetsveckan är folk trötta, säger Hansi Karlsson.
Om någon av de anställda skulle få problem med spriten och komma berusad till jobbet har företaget ett särskilt handlingsprogram. De senaste tio åren har det hänt fyra gånger att någon av de 170 anställda hamnat i den situationen. Personerna har fått genomgå en månads vistelse på behandlingshem för att komma till rätta med sina missbruksproblem. Något som företaget har stått för.
– Jag brukar säga att det kostar 200 000 kronor att bli av med en alkoholist. Men egentligen är det aldrig en fråga om pengar. Det är vansinnigt dyrt att ha folk som inte funkar på arbetsplatsen. Pengarna för vården betalas snabbt igen, säger personalchefen Tryggwe Lindman.

Handlingsprogrammet är en del i den alkoholpolicy som han varit med om att ta fram på företaget. Policyn tar sikte på att hantera missbruksproblem bland de anställda. Men den innehåller inga föresatser om att försöka minska drickande i allmänhet. Alkohol beskrivs som en del av ”vårt kulturmönster”, och den enskildes ensak så länge det inte påverkar arbetet.

Läs också: om hur nya rön visar att alkoholen är tillbaka på många arbetsplatser