Enligt Seko ska arbetsgivaren upplevt att huvudskyddsombudet ”är allmänt jobbig och att hen använt en olämplig formulering i ett mejl till medlemmarna”.

Detta ska ha gjort att Arriva försökt att köpa ut personen, enligt fackförbundet.

– Huvudskyddsombudet är en engagerad person som brinner för arbetsmiljöfrågorna och sätter de anställdas perspektiv i första rummet. Att detta viktiga arbete ska bestraffas av en arbetsgivare är en synnerligen allvarlig signal om vilken syn Arriva har på föreningsrätt, yttrandefrihet och arbetsmiljö, säger Sekos ordförande Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

I december tecknade Seko och arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen, där Arriva ingår, ett nytt kollektivavtal där man bland annat kom överens om lönehöjningar för kundvärdar på Pågatågen.

Däremot blev den infekterade frågan om hyvling inte löst.

Arriva ska dock inte ha varit nöjda med avtalet och skrev bland annat i ett uttalande: ”Arriva tvingas därmed in i ett avtal utan möjlighet att påverka villkoren för sina medarbetare. Detta är en unik händelse där en arbetsgivarorganisation fattar ett beslut över huvudet på ett medlemsföretag i denna typ av frågor.

Seko menar att detta kan ha påverkat agerandet mot huvudskyddsombudet.

– Risken är uppenbar att Arriva nu ägnar sig åt ren hämnd mot en av våra förtroendevalda för att de är missnöjda med uppgörelsen, säger Valle Karlsson i ett pressmeddelande.

Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva, bekräftar för Arbetet att samtal skett med huvudskyddsombudet.

– Vi ska ses igen måndag den 4 januari och prata. I övrigt lämnar vi inte fler kommentarer då det rör sig om en enskild medarbetare, säger han.