Texter och bilder som använder litteraturens och konstens resurser för att kommentera samhällsfenomen och ifrågasätta rådande sanningar.

MOTORD: Hur ska det nu gå, utan Poeten?

31 augusti

Två dagar efter att Pier Paolo Pasolini lämnar Stockholm och Hotel Diplomat i november 1975 – han var i Sverige för att prata om sin nya och kontroversiella film Salò, eller Sodoms 120 dagar – mördas han på det mest ohyggliga vis på stranden i Ostia utanför Rom. På bilderna från brottsplatsen ses det illa tilltygade liket iklätt linne och jeans, med huvudet tillplattat efter att ha körts över med sin egen bil. Också hjärtat exploderade under tyngden av fordonet; ett symboliskt slut på poetens liv.


“Vi har förlorat framförallt en poet, och poeter finns det inte många av i världen, det föds tre eller fyra på ett århundrade; när det här århundradet är över kommer Pasolini vara en av de väldigt få som räknas som poeter. Poeten borde vara helig.”


I finkläder och blåställ


Jubel i busken, Albert & Herbert jämte revyerna på Aftonstjärnan med Kent Andersson har något gemensamt. De är intimt förknippade med göteborgskt gemyt och respektlöshet.  Kompletterat med stänk av bitterhet över livets orättvisor, utgör samma ingredienser grundreceptet för en CD av och med Bruno Bran och Bengt Funseth. Knegarlåtar.

Den klaviaturspelande estradören Bruno har sin bakgrund på Fixfabriken medan Bengt hamnade på Folkteatern när Götaverken gick i graven.  På releaseturnén, där de spelar i finkläder respektive blåställ, berättas anekdoter om låtarnas tillkomst.

Albumet innehåller vals, rallarvisa, spelmansstuk, lite bluesfeeling och cabaretliknande tongångar.  Sexton egna kompositioner som med olika stämning skildrar tillvaron i de mest skiftande yrken. Här ryms gyckel om en it-konsult och en beskrivning av hur man svetsar, en trött nattjobbare och brevbärare med längtan till toppen, den plågsamma monotonin och kaffepausens andhämtning, lockande sjuksyster och alkoholens fördärv.  De humoristiska textmakarna slår ibland knut på sig själva i sin iver att vara rimsmeder. ”Hej alla ni bedrövade, nedsövade, avlövade/ alla ni bedövade, på rad uppställda köade/”

Ett par alltför teatraliska svajiga spår drar ner helhetsomdömet en aning. Dock, Knegarlåtar, som spelats in i Folkteaterns studio med Funseth som producent, är en originell och välbehövlig betraktelse över arbetslivet.

Mats Hallberg

Motord av David Stenbeck

25 maj

I Pasolini-anda återberättas glimtvis en kväll i kvarteren runt Roms centralstation, Termini.


MOTORD: Vers om QR-koden

#QR-koden
är som Nåden;
lätt att få den,
svårt förstå den.

Har du kvar tron
på framtiden,
ta din smartphone
och så vrid den

mot symbolen,
hedersnålen,
ladda appen,
tryck på knappen,

och vips ska scanningen
visa dig sanningen!

Detta tåget tas ur trafik…

Foto: Bertil Ericsson / Scanpix

Foto: Bertil Ericsson / Scanpix

Vid Första maj i Norrköping är demonstrationståget inställt.
Istället anordnas en familjesammankomst där Norrköpimgsfödda
Amy Diamond uppträder innan Magdalena Anderssons tal.

En rörelse utan rörelse
avlyssnar stillastående
förströelse och förförelse –
sockervaddsillamående.

– Det räcker ju med skvalet
som uppvärmning till talet.
Demonstrationer
ger fel associationer.

Motord av David Stenbeck

20 april

”Synen på tid och plats på landsbygden är på liknande sätt annorlunda i förhållande till cityvarelsens syn på sig själv.”


Poeten flyr upprepningen ute på landet, ser djävulen på väggen i Köpenhamn, citerar Pasolini och skriver en dikt.


Motord: Kortnovell av Micke Evhammar

6 april

Självklart borde hon ha varit uppmärksam. Men det hade varit så mycket sista tiden. Sista åren. Gunnars långa sjukdomstid, begravning och bouppteckning, det räckte mer än nog.


”Tyvärr har försäkringskassan betalat ut er makes pension fjorton dagar för mycket. Vi ber er därför…”


Brevet låg kvar på köksbordet då hon mödosamt reste sig, tog vattenkannan och gick över blommorna i vardagsrummet.


Läs fortsättningen av berättelsen Försummelse...


Motord: Scritto av David Stenbeck om REVA

23 mars

Ramen för REVA-projektet utreds i en text halvvägs mellan dikt, essä och debattartikel – en form inspirerad av Pasolinis Scritti Corsari och Lettere Luterane under det italienska sjuttiotalet.


MOTORD av Jenny Wrangborg

16 mars

det blir inte enklare än såhär

vi kan inte röra oss närmare

gatorna är gator

fabrikerna är fabriker

människorna är människor


Läs fortsättningen...


Motord av Bert Brecht

9 mars

Inför måndagens seminarium på Teater Reflex (se annons till höger) publiceras den dikt som kvällen utgår ifrån ”Till dem som föds sedan”.