Debattredaktör: Yonna Waltersson

Foto: Thanassis Stavrakis och TT (bilden är ett montage)

Ett socialt Europa behövs

24 maj

Debatt. Kampen för ett socialt Europa är en ödesfråga för hela det europeiska samarbetet. EU-kommissionens initiativ att lyfta de sociala frågorna är välkommet. Det skriver Marita Ulvskog, socialdemokratisk EU-parlamentariker.

TCO: Vinsttak botar inte problem i välfärden

23 maj

Replik. Den som tror att brist på utbildad personal, en dålig arbetsmiljö eller bristande jämlikhet i vården och skolan botas genom att sätta ett vinsttak gör det enkelt för sig, skriver Samuel Engblom, samhällspolitisk chef TCO, i en replik på Elisabeth Lindbergs ledare.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsgivaren har ansvar för att förebygga dödsolyckor

19 maj

Debatt/Replik. Arbetsgivarna har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Men i det arbetet bör man även analysera maskulina kulturer – ett område där kunskapen behöver öka. Det skriver Ann Ponton Klevestedt, enhetschef Arbetsmiljöverket i replik till Kurt Junesjö.

Foto: Tomas Oneborg/TT

Släng rapporten om machokultur i soptunnan

19 maj

Debatt. I Arbetsmiljöverkets rapport om machokultur som orsak till dödsolyckor görs den enskilde arbetstagaren ansvarig för sin egen olycka. Det är en omodern syn som fråntar arbetsgivaren sitt arbetsmiljöansvar och som dessutom har svagt forskningsstöd, skriver arbetsrättsexperten Kurt Junesjö.

Foto: TT och Bea Tigerheilm (bilden är ett montage)

Fler måste få möjlighet att lära i arbetet

18 maj

Debatt. Lärande i arbetet växer i betydelse i tider av digitalisering och teknisk utveckling. Här är IF Metall beredda att ta ansvar. Men varför är regeringen så tyst i frågan? Det undrar IF Metalls ordförande Anders Ferbe och vice ordförande Marie Nilsson.

Viktig seger för den svenska modellen

16 maj

Debatt. Facklig-politisk samverkan ger resultat. Nu har Sverige tagit viktiga steg för ordning och reda på arbetsmarknaden. Det skriver Thomas Olsson (LO Småland-Blekinge) och Johanna Haraldsson (S).

Björklunds politik slår mot arbetare

12 maj

Debatt. Liberalernas Jan Björklund är beredd att avsätta finansminister Magdalena Andersson för en skattehöjning på 200 kronor. Det tycks vara en principsak att de som tjänar mest inte ska bidra till vår välfärd, skriver Patrice Soares (S).

Foto: Janerik Henriksson/TT och Vänsterpartiet (bilden är ett montage)

Hemtjänsten ska ha värdiga arbetsvillkor

12 maj

Debatt. Nu skärper Stockholm stad kraven så att alla hemtjänstutförare, även privata företag, ska erbjuda personalen lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtalet. Det skriver Clara Lindblom (V), äldre- och personalborgarråd i Stockholm.

Foto: Maja Suslin/TT

Rikta kritiken mot Seko, LO

10 maj

Debatt/Slutreplik. LO borde inte rikta sig mot Almega utan mot Seko. Förbundet försöker tvinga sig till mer än andra utöver industrins märke. Det skriver Carola Lemne och Peter Jeppsson i en slutreplik till LO.

Foto: Markus Schreiber/TT

Så här måste tyska SPD utmana CDU

10 maj

Debatt. Det är dags för Tysklands socialdemokrater att lägga om spelplanen i tysk politik. Så här borde man gå tillväga, skriver Niels Stöber, projektkoordinator för Friedrich Ebert Stiftung.