Debattredaktör: Yonna Waltersson

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Regeringens nya livsmedelsstrategimål sviker miljön

18 januari

Debatt. Regeringen saknar ambition att minska köttkonsumtionen, skriver Jonas Paulsson, Köttfri måndag.

Bråka mer om vinster i välfärden

foto : robgab : elisabeth lindberg, blogg om politism. foto: robert gabrielsson
17 januari

Debatt. Regeringen skulle tjäna på mer konflikt i frågan om vinster i välfärden, skriver Elisabeth Lindberg, ekonomidebattör och utredare.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Oseriöst att säga att M vill avskaffa samhällets skyddsnät

13 januari

Debatt/Replik. Att ge sken av att Moderaterna skulle vilja avskaffa alla samhällets skyddsnät är oseriöst, skriver M:s arbetsmarknadspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson i en replik på Martin Klepkes ledare ”Nej, en miljon lever inte på bidrag, Kinberg Batra”.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skolklyftor försvårar klassresor

13 januari

Debatt. Sveriges barn måste ha lika möjligheter att lyckas i skolan. Skolans försämrade förmåga att kompensera för socioekonomisk bakgrund måste vändas. Det skriver LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Anilla Larsson, praktikant på enheten för ekonomisk politik på LO.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Tillsammans för en human flyktingpolitik

23 december

Debatt. Vi är många som fått nog av den förda flyktingpolitiken. Tillsammans måste vi stå upp och ta kampen för att Sverige ska vara ett öppet land,  skriver Christina Höj Larsen, migrationspolitisk talesperson Vänsterpartiet.

Regeringen rundar EU-rätten för fackliga önskemål

21 december

Debatt. Regeringens avsedda ändringar i Lex Laval riskerar att bryta mot EU-rätten och skulle allvarligt begränsa den fria rörligheten. Det skriver Lars Gellner, fd arbetsrättsjurist Svenskt Näringsliv.

Foto: Berit Roald/TT

LR studerandeförening: Stärk skolans likvärdighet

19 december

Debatt. För en mer likvärdig skola krävs att etableringskontrollen av friskolor skärps, vinstdrift ses över och ökad tillit ges lärarkåren. Det skriver Isak Skogstad, ordförande Lärarnas Riksförbund studerandeförening.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ta industrins utmaningar på allvar

16 december

Debatt/Replik. Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna i en replik till Facken inom Industrin: 120 000 förlorade jobb inom industrin måste tas på allvar.

Höj taket i sjukförsäkringen

15 december

Debatt. Socialdemokraterna måste göra allvar av vallöftet från 2014 om att höja taket i sjukförsäkringen. Det skriver en rad S-politiker och fackliga företrädare.

Facken inom industrin: Svensk industri har ett bra läge

14 december

Debatt/Replik. Framtidsutsikterna för svensk industri är betydligt bättre än den bild som ofta ges av arbetsgivarorganisationerna – speciellt när avtalsrörelsen närmar sig. Det skriver facken inom industrin i en replik till Svenskt Näringsliv.