Debattredaktör: Yonna Waltersson

Facket missar genusfrågan

STOCKHOLM 2016-05-31
Kommunals avgÂende ordfˆrande Annelie Nordstrˆm hÂller sitt avskedstal vid Kommunals kongress p City Conference Center i Folkets hus i Stockholm p tisdagen.
Foto: Christine Olsson / TT kod 10430
24 februari

Debatt. Mer måste göras för lågavlönade kvinnor. Här har LO kvar att bevisa om man verkligen står upp för facklig solidaritet. Det skriver Annelie Nordström, fd ordförande Kommunal och nu aktiv i Feministiskt Initiativ.

Nepotism försvårar integration

Nasser Naje Lazem Fotograf Twana Ibrahim
22 februari

Debatt. Också i Sverige förmedlas jobb beroende på vem du känner och är släkt med. Det står i vägen för integration, skriver debattören Nasser Naje Lazem.

Foto: Lars Pehrson/TT

Vi vill stärka kollektivavtalens ställning

21 februari

Debatt. Allt för många företag ratar kollektivavtal. Framtidens avtal måste vara mer flexibla kring anställningar och inte stå i vägen för företagens konkurrenskraft. Det skriver sex vd:ar för byggsektorns arbets­givar­organisationer.

Här är vad som krävs för full sysselsättning

20 februari

Debatt. Mer offensiv ekonomisk politik, höjd ambition för fler i sysselsättning och större investeringar. Det efterlyser Socialdemokraterna i Skånes fackliga utskott inför S-kongress i april.

Arbetsgivarna inom industrin ingen sedelpress

STOCKHOLM 20161221
Chefsekonom Anders Rune, VD:n fˆr Teknikfˆretagen Klas WÂhlberg och fˆrhandlingschef Anders Weihe vid Teknikfˆretagens presstr‰ff i Stockholm under onsdagen.
Foto: Jonas Ekstrˆmer/ TT kod 10030
17 februari

Debatt. Att ta ansvar är inte likställt med att att några pengakranar ska vridas på. Det är förvånande att Unionen och Sveriges Ingenjörer verkar tro det, skriver Teknikföretagen i en slutreplik.

Miljöministern är fel ute

miljödebatt
17 februari

Debatt. Miljöminister Karolina Skog vill kommunalisera avfallshanteringen. Det är en politik som hotar jobben, återvinningen av returpapper och miljön! Det skriver Matts Jutterström, ordförande Pappers och Conny Nilsson, ombudsman Pappers.

Inkomstklyftan går mellan jobb och utanförskap

svenskt
14 februari

Debatt/Slutreplik. Menar LO allvar med att de vill att fler som i dag har låga inkomster ska få det bättre ekonomiskt borde de sluta driva på för högre ingångslöner, skriver Peter Jeppsson och Bettina Kashefi, Svenskt Näringsliv i slutreplik.

Parterna måste ta ansvar när socialförsäkringarna brister

STOCKHOLM 20161219
Anders Ferbe, ordfˆrande i Metall, Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjˆrer, och Martin Linder, Unionen,   vid prestr‰ff om avtalskrav infˆr lˆnerˆrelsen.
Foto: Jonas Ektrˆmer / TT kod 10030
13 februari

Debatt/Replik. Positivt att Teknikarbetsgivarna delar fackförbundens inställning om ett jämställt arbetsliv, men arbetsgivarna måste också ta sitt ansvar när socialförsäkringssystemet brister, skriver Ulrika Lindstrand, Sveriges Ingenjörer och Martin Linder, Unionen.

Fördela välståndet rättvist

olabjörn
10 februari

Debatt/Replik. Svenskt Näringsliv menar att den ökade osäkerheten i världen ska innebära mer återhållsamma lönekrav. Men det som borde oroa är ökade inkomstklyftor, skriver Torbjörn Johansson, LO:s avtalssekreterare och Ola Pettersson, LO:s chefsekonom i en replik.

Foto: Jessica Gow/TT

Vab hör inte hemma i avtalsrörelsen

9 februari

Debatt. Bristerna i socialförsäkringarna bör hanteras utanför förhandlingsrummet, skriver Anders Weihe, förhandlingschef Teknikföretagen.