Debattredaktör: Yonna Waltersson

Foto: Hasse Holmberg/TT

Jobbat hela livet – ändå fattigpensionär

24 mars

Debatt. Trots långa arbetsliv i handeln tvingas många efter pensionen leva med en inkomst under fattigdomsgränsen. För att komma till rätta med det måste heltid bli norm på arbetsmarknaden och premiepensionssystemet ses över. Det skriver Susanna Gideonsson, ordförande Handels.

Fyra frågor till Maud Olofsson

Teres Lindberg
23 mars

Debatt. Postnords kris har undgått få. Nu måste tidigare näringsminister Maud Olofsson svara på varför denna sammanslagning ägde rum och vilka motiv som låg bakom, skriver Teres Lindberg (S).

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Butiksbiträden: Fasta heltidstjänster ska vara en rättighet

16 mars

Debatt. Sverige får en ny miljardär i månaden, men vi har fortfarande inte lyckats klara av att leverera inkomster som det går att leva på för en majoritet av Sveriges arbetarkvinnor. Det måste ändras på, skriver butiksbiträdena My Sternberg, Mimmi Axelson Feuer och Kajsa Nordin.

SMS-jobb hör inte hemma på svensk arbetsmarknad

30408163530_cafb6758db_o-2
15 mars

Debatt. Arbetsrätten måste moderniseras. Man ska inte behöva sova med mobilen under huvudkudden av rädsla för att missa en jobbchans. Det skriver Ali Esbati, arbetsmarknadspolitisk talesperson (V).

Foto: Daniella Backlund/TT

ST: Nyanställ i staten – utlokalisera inte statliga jobb

13 mars

Debatt. Utveckla befintlig statlig verksamhet i stället för att utlokalisera statliga jobb. Det svarar bättre upp mot medborgarnas behov, skriver Britta Lejon, ordförande ST.

Arbetskläder en rättighet, Socialdemokraterna

10 mars

Debatt. Många lågavlönade kvinnor i Kommunal tvingas betala för arbetskläder ur egen ficka. Vid kongressen måste S visa att man står upp för att arbetsgivaren ska bekosta arbetskläderna. Det skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin och avtalssekreterare Lenita Granlund.

Foto: Colourbox

Dags att vi män står upp för kvinnor

8 mars

Debatt. Värdediskrimineringen av kvinnor måste få ett slut. Det är vår plikt som män att säga stopp när det diskuteras nedsättande om kvinnor på arbetsplatser, i hemmen eller i det offentliga rummen. Det skriver en rad fackliga företrädare.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Sätt stopp för hyvlingen

3 mars

Debatt. Hyvlingen bidrar starkt till att öka otryggheten på arbetsmarknaden. En lagändring måste till, skriver Enna Gerin och Viktor Skyrman, utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys.

Förlåt Sverige för den blåbruna sörjan

STOCKHOLM 20141009
Anna Wellentheim, politiker, riksdagsledamot fˆr Socialdemokraterna.
Foto: Jonas Ekstrˆmer / TT / kod 10030
1 mars

Debatt. Anna Wallentheim, socialdemokratisk riksdagsledamot från Hässleholm, om samarbetet mellan SD och M, KD och Liberalerna.

Facket missar genusfrågan

STOCKHOLM 2016-05-31
Kommunals avgÂende ordfˆrande Annelie Nordstrˆm hÂller sitt avskedstal vid Kommunals kongress p City Conference Center i Folkets hus i Stockholm p tisdagen.
Foto: Christine Olsson / TT kod 10430
24 februari

Debatt. Mer måste göras för lågavlönade kvinnor. Här har LO kvar att bevisa om man verkligen står upp för facklig solidaritet. Det skriver Annelie Nordström, fd ordförande Kommunal och nu aktiv i Feministiskt Initiativ.