Arbetslösheten ökar i Sverige samtidigt som vi har stora problem med personalbrist i flera viktiga sektorer. Både välfärden och de nya, gröna industrisatsningarna i norr skriker efter folk med rätt utbildning. Det finns kort sagt mycket för arbetsmarknadsminister att ta tag i.

Men Johan Pehrson tycks vara fullt upptagen av att prata om euron och läsplattor. Några initiativ för att få fler i arbete har vi inte sett röken av.

Skär ner och säger fel

Det är sedan länge känt att arbetsmarknadsminister Johan Pehrson är Sveriges lataste minister. Hittills har han i stort sett inte lagt ett enda förslag för att skapa fler jobb. Han har dock varit desto mer flitig när det kommer till att skära ner på de insatser som finns för att hjälpa arbetslösa att komma i arbete.

Att det sker mitt i varselkris tycks inte besvära ministern nämnvärt.

Vid sidan av sin rekordlåga reformtakt har Johan Pehrson gjort sig känd för ytterligare en sak, och det är hans flexibla förhållningssätt till fakta och korrekthet. Trots att han bara varit minister under ett drygt år har han redan hunnit tänka och tala snett fler gånger än de flesta politiker hinner med under hela sin karriär.

Arbetsförmedlingen dömer ut sig själv

Det började med att ministern skulle ”skruva lite” i omställningsstudiestödet – vilket fick både arbetsgivare och fack att sätta kaffet i vrångstrupen. Reformen är en del i ett noggrant framförhandlat paket och kan därför inte ruckas på hur som helst. Men det struntade förstås Johan Pehrson i. 

Ministern har också flera gånger påstått att SD-regeringen minsann satsar på Arbetsförmedlingen, när faktum är att de gör precis tvärtom. Nyss fick vi veta att myndigheten själv dömer ut sina möjligheter att klara sitt uppdrag på grund av resursbrist.

Därefter kom ”fett att vara arbetslös”-uttalandet i samband med att Johan Pehrson råkade ut för tågstrul till följd av personalbrist. Ministern drog genast slutsatsen att tågen inte gick för att de arbetslösa har det för bra

Att strulet kunde bero på att SD-regeringen själva i samma veva hade dragit ner på utbildningsplatserna ville Pehrson förstås inte kännas vid.

Ljuger om a-kassan

Den senaste av ministerns tankevurpor har rört reformeringen av a-kassan. I en debattartikel i början av året förklarade Johan Pehrson att ”Det ska inte gå att leva på a-kassa i flera år” – som om det vore möjligt idag.

Att vara statsråd är ett svårt jobb. Allt man säger och gör nagelfars av både media, medborgare och opposition. Det kommer helt enkelt med jobbet. Det fordrar att man anstränger sig och att man tänker igenom sina budskap en extra gång.

En minister i Sveriges regeringen måste dock hålla sig till sanningen och uttrycka sig korrekt. Johan Pehrson har uppenbara svårigheter med detta.