Nej, Almegas och andra arbetsgivarorganisationers ständigt pågående propagandadrive om att unga är lata och ovilliga att jobba stämmer inte, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Svenska ungdomar i åldersgruppen 20 – 24 år jobbar i högre utsträckning än EU-genomsnittet och är lika nöjda med sina jobb som andra åldersgrupper. 

Och det är naturligtvis bra att kunna slå hål på arbetsgivarnas desinformation. Men tyvärr är också andra negativa sidor av ungdomsjobben betydligt större än vad som oftast kommer fram. 

Sällsynt brist på medmänsklighet

Arbetsmiljöverkets nya kartläggning visar en klart större risk för olyckor i åldersspannet 20 – 24 år, främst bland unga män, och så många som en tredjedel av kvinnorna i samma åldersgrupp vittnar om att de blivit utsatta för sexuella trakasserier från chefer, medarbetare eller kunder. 

Det här är naturligtvis helt oacceptabla siffror. 

Bristande introduktion och okunskap hos de unga om arbetsmiljöns betydelse är några av de förklaringar som Arbetsmiljöverket lyfter fram. 

Det finns också mer basala orsaker, som att kunskapen om vem som har ansvar för arbetsmiljöarbetet är lägre bland unga. 

Att unga inte känner till sina rättigheter är alarmerande, likaså att arbetsgivaren inte informerar om sina skyldigheter runt arbetsmiljön. Arbetsmiljöverket nämner också den grundläggande maktobalansen på arbetsmarknaden som ett skäl till olyckorna, att ungdomar i många fall inte vågar säga till om det finns problem. 

Visst finns det många arbetsgivare som inser att unga arbetstagare behöver extra skydd och många arbetsgivare har ett bra förhållande till de unga anställda. 

Det som sticker i ögonen är de stora arbetsgivarorganisationernas ovilja att se problemet. 

Deras propagandadrive under senare år om ”lata ungdomar” i utsatta branscher vittnar om en sällsynt brist på medmänsklighet. 

Ingen respekt för privatlivet

Att ständigt lyfta fram krögare och andra branschrepresentanter som får förklara hur extremt bortskämda de tycker att alla unga är blir en svårsmält trollbrygd när den verklighet man döljer innehåller grava missförhållanden. 

Ska vi i säkerhetens namn bekämpa avarter på svenska arbetsplatser måste även unga anställda kunna kräva sina grundläggande rättigheter. 

Intressant i Arbetsmiljöverkets kartläggning är också att främst de unga männen men också kvinnorna mellan 20 – 24 år har kroppsligt ansträngande arbeten som är betydligt mer ansträngande än i övriga åldersgrupper. 

Arbetsgivarna lämpar alltså över de tunga jobben på de mest oskyddade, och arbetsgivarorganisationer som Almega har därefter mage att kalla dessa unga för lata och bortskämda. 

Unga, både män och kvinnor, förväntas enligt Arbetsmiljöverkets rapport dessutom vara nåbara av sina arbetsgivare utanför arbetstid betydligt oftare än andra åldersgrupper vilket vittnar om en bristande respekt för de anställdas privatliv. 

Arbetsmiljöverkets rapport är mycket klar och åskådlig. Myndighetens slutsatser och rekommendationer för att förbättra de ungas situation måste följas.