LO är starkt kritisk mot situationen på Arbetsmiljöverket. Så här skriver förbunden i sina rapporter om de regionala skyddsombudens samarbete med Arbetsmiljöverket:

 

”Arbetsmiljöverkets inspektörer syns inte längre ute på arbetsplatserna.”

Målarna

 

”Vid kontakter med verket rapporterar regionala skyddsombud att sakkunskap oftast verkar saknas. Inspektörer med flera vet inget om byggbranschen.”

Byggnads

 

”Inspektionen hinner inte följa upp olyckor på ett tillfredsställande sätt och det är svårigheter att få ut inspektionen till arbetsplatserna när de regionala skyddsombuden ser behov av detta.”

GS

 

”Inspektioner inom Handels område har markant sjunkit på grund av att det finns allt färre inspektörer att tillgå. Vid rån och paragraf 2-anmälningar, som inspektörerna tidigare åkt ut på, har besöken minskat helt eller upphört.”

Handels

 

”Frågor som tidigare ställts från arbetsgivare och lokala skyddsombud till Arbetsmiljöverket får i dag de regionala skyddsombuden ta hand om, vilket ökar pressen på RSO-verksamheten.”

IF Metall

 

”För att de regionala skyddsombuden ska få stöd från arbetsmiljöinspektionen krävs det att det gör en 6:6a-anmälan eller ett stopp av verksamheten.”

Kommunal

 

Läs också: LO slår larm om Arbetsmiljöverket