Foto: Vilhelm Stokstad

Marek Bloch och Artur Walerych jobbade som anläggningsarbetare i Sverige i sju år innan de startade eget 2011. Nu har de gjort tuffa erfarenheter som nya i branschen.

 

Kommunala Stockholms parkerings AB bygger ett parkeringshus i västra Stockholm. När Byggnads inspekterade bygget visade det sig att tre byggnadsarbetare bodde i en barack och det talades om löner på 35 kronor i timmen.

Nu har lönerna höjts till 160 kronor i timmen och byggnadsarbetarna har flyttat in i lägenheter.

– Vi har gjort fel och betalat böter till Byggnads. Nu är vi bra informerade och vet vad vi ska göra. Vi vill göra rätt från början. Nu ringer vi till facket om det är något vi undrar, säger Artur Walerych.

Efter sju år som anläggningsarbetare i Sverige startade han Bygg­on AB tillsammans med kollegan Marek Bloch 2011. I Råcksta är de underentreprenör åt den tyska byggjätten Züblin.

De tog själva in en underentreprenör, men anmälde varken underentreprenören eller arbetsplatsen. Nu har Byggon anställt underentreprenörens tre anställda retroaktivt från deras första arbetsdag.

Det var Byggons underentreprenör som skulle ha betalat 35 kronor i timmen, men varken Byggon eller Byggnads känner igen siffran. Byggnadsarbetarna hade inte fått lön.

– Jag frågade dem flera gånger vad de tjänar. De svarade: ”Det är lugnt. Vi har bra betalt.” Det ville inte säga hur mycket de hade i lön, berättar Marek Bloch.

Även Byggons anställda hade löner under avtalets. Mellan 120 och 130 kronor i timmen, enligt facket. Minst 145 kronor i timmen, enligt Byggon.

30 dagars betalning gäller i byggbranschen. Byggon ligger ute med pengar i en månad. Sedan måste de få betalt. De är beroende av att branschen är schyst.

– Det är jätteviktigt för oss att vi kan lita på det, betonar Artur Walerych.

Hans ”värsta månad” är precis över. Sedan SVT:s regionala nyheter sände ett reportage om bygget följde en tuff tid. Ändå säger han och hans kollega ja till ett reportage och börjar med att räkna upp vilka fel de har gjort.

– Vi vill tala om att vi gör rätt för oss.

Byggnads ombudsman Krister Strömberg inspekterade bygget. Nu har han en bra relation till ägarna. Han tycker att de behöver bättre kunskaper.

– De är i stort behov av vår hjälp.

 

Foto: Vilhelm Stokstad

Jacek Golebiewski monterar armeringsjärn. Förut jobbade han åt en underentreprenör och bodde i en barack på bygget. Nu är han anställd i Byggon, har fått lägenhet och gör tummen upp för sin lön på 160 kronor i timmen.