Marcus Linder jobbar som mekaniktekniker på det kommunala bolaget Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö och har drogtestats två gånger sedan han anställdes 2018. 

Båda gångerna har det varit slumpvis testning för alkohol och narkotika. Han fick göra ett utandningsprov för alkohol där man får resultatet direkt. 

– Det fungerar ungefär som polisens alkotest. Visst blir man lite spänd även fast man vet att man inte druckit, säger Marcus Linder. 

Arbetet har i dagarna rapporterat om att Arbetsgivarverket och SKR bett regeringen om att ändra lagen så drogtestning blir tillåtet i offentlig verksamhet, i dag är det bara tillåtet i det privata näringslivet. Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har också öppnat för att se över reglerna.

”Ser inget kränkande”

Drogtestet var ett salivtest, där han fick suga på en tops en stund som sedan skickades iväg på analys, berättar han. Han hörde inget på två veckor, vilket innebar att testet inte gett något utslag.

– Jag är jättepositiv till sådana här tester. 

Varför? 
– Jag ser inget kränkande med tester, det är ingen som försöker sätta dit en utan jag ser det som en möjlighet att få hjälp om man har problem. Speciellt när folk börjar se mildare på att gå från alkohol till nästa steg. Att folk börjar röka på under helger och sådant där. Jag tror det kommer bli viktigare och viktigare i framtiden med tester. 

”Narkotikan frodas”

Allt fler arbetsgivare drogtestar sin personal, och på flera håll i landet vill lokalpolitiker testa kommunanställda. Men det sätter lagen stopp för. 

Det moderata kommunalrådet Jari Puustinen i Eskilstuna kommun har efterfrågat lagändringar för att ändra på det och i dag kan Arbetet berätta att två av Tidöpartierna nu öppnar dörren för att se över reglerna.

– Med den gängkriminalitet vi har, och narkotikan som gör att den frodas, borde även offentliga arbetsgivare få drogtesta, säger han till Arbetet.

Eskilstuna kommun har också utrett om det går att drogtesta kommunanställda trots lagens förbud, men beskedet blev: nej. För att det ska vara okej måste testet vara frivilligt och den som vägrar kan inte omplaceras eller sägas upp av den orsaken. Jari Puustinen har tidigare pekat på att kommunala bolag i Eskilstuna drogtestar sin personal och ett av dem är alltså Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Säkerhetsrisk att vara påverkad

Teknikern Marcus Linder tror dessutom att drogtesterna kan förhindra att folk testar narkotika för första gången, när de vet att de kan bli testade närsomhelst. 

Han ser uppenbara risker med att vara alkohol- eller drogpåverkad i det yrke han har. Han kör mycket bil och jobbet innebär tunga transporter, roterande utrustning, syrefattiga utrymmen och att hantera hett vatten. 

– På mitt arbete finns stora risker för att skada sig själv eller en kollega om man inte är försiktig. Jag vill att mina kollegor ska kunna lita på mig och jag på dem. 

HR: ”En markering”

Therese Johnsson, HR-partner på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, berättar att de drogtestar vid nyanställning och vid misstanke om påverkan.

Dessutom gör de slumpvisa alkohol- och drogtester på befattningar där det ställs höga krav på säkerhet och där det skulle kunna innebära en risk för människors liv, den egna säkerheten eller betydande skador på miljö och egendom att vara påverkad. 

Att bara personer med vissa befattningar omfattas av de slumpvisa testerna regleras i kollektivavtalet. 

– Att ha slumpvisa tester är också en markering att vi inte accepterar alkohol- och drogpåverkan på arbetet och att vi värnar en god arbetsmiljö. Plus att vi kan fånga upp om någon har problem, säger Therese Johnsson. 

Testar någon positivt går det till en läkare som utreder och analyserar provsvaret. Om det uteslutits att personen tagit exempelvis receptbelagda läkemedel kontaktas HR och närmaste chef. 

– Vi för en dialog med medarbetaren. Att bruka droger är olagligt och kan så klart vara fog för att säga upp någon men det är inte den approachen vi vill ha, utan snarare vad vi kan göra för att stötta, säger Therese Johnsson.