Moa Olsén, 21 år, trodde hon hade klarat sig undan storvarslet.

Onsdagen den 16:e oktober höll Northvolts vd Peter Carlsson sin veckoliga ”livesändning” med företagets alla anställda. Han meddelade att informationen om vilka tjänstemän som skulle bli varslade skulle nå alla den dagen. När Moa Olséns chef inte fått något mejl under onsdagen trodde han därför att alla hans medarbetare satt säkert. 

Men så var inte fallet, chefen fick varselmejlet på torsdagsmorgonen i stället. Och Moa Olsén fick reda på att hon inte fick jobba kvar. 

”Hade pustat ut”

– Jag hade pustat ut men så kom beskedet i alla fall. Det var inte så bra hanterat, säger hon. 

Moa Olsén har hållit till på batterifabriken i Skellefteå i tre år. Mestadels har hon jobbat i produktionen som processoperatör och teamledare. Hon var del av det första steget i batteritillverkningen och tillverkade ”batterismeten” som kallas slurry. Sedan i juli i år har hon i stället axlat en tjänstemannaroll som dokumenthanterare. 

– Det blir en stor omställning såklart. Jag har jobbat på Northvolt majoriteten av mitt vuxna liv och har ingen eftergymnasial utbildning. 

Fick två alternativ

När hon fick varselbeskedet fick hon två alternativ. Antingen jobba kvar två veckor och få två månaders lön – eller jobba heltid i tre månader. Hon valde det senare alternativet. 

– Det kändes bättre att jobba kvar och söka andra jobb under tiden. 

Skellefteå anordnade en stor jobbmässa förra veckan som Moa Olsén likt runt 1400 andra personer besökte. Där fick hon reda på att man kunde få betalt för att utbilda sig till buss- och lastbilschaufför. 

– Det lät ju intressant. Om jag inte får ett jobb jag vill ha funderar jag på att plugga. Jag älskar bokföring, och det behövs ju alltid, säger hon och tillägger:

– Det finns en oro såklart men jag är också taggad på att se vart livet tar mig härnäst.

Orolig stämning på jobbet

Moa Olsén berättar att stämningen på jobbet har varit orolig och stressfylld sedan varselbeskedet kom i september. 

– Det värsta som finns är att inte veta, för då kan man måla upp hemska scenarion i huvudet. 

Nu när alla vet råder det en ”överhängande sorgsenhet” på jobbet, berättar hon. 

– Många är ledsna för att de inte får vara kvar, andra har attityden ”ett jobb är ett jobb”. Många med arbetstillstånd är oroliga över om de kan få vara kvar i Sverige, säger Moa Olsén.

”Ett skyddsnät som inte fungerar”

Det är även den gruppen som IF Metalls huvudskyddsombud Mikael Stenmark oroar sig mest för. För drygt en vecka sedan blev förhandlingarna med IF Metall klara. Då framkom att 840 anställda på fackets avtalsområde får lämna fabriken. Många på Northvolt har haft sitt arbetstillstånd kopplat till anställningen. 

– Vi har en lagstiftning som inte hänger med och ett skyddsnät som inte fungerar. Det är hemskt att se dem ramla rakt igenom systemet, säger Mikael Stenmark.  

Han syftar bland annat på det höjda försörjningskravet som gäller sedan november förra året.

Vad är den största konsekvensen av det här varslet? 

– Den största konsekvensen är personliga tragedier. Ekonomiska tragedier. Det här handlar om människor som får åka till andra sidan jorden och som antagligen inte har något att falla tillbaka på.