”Tack Jenny för din fråga, det är inte aktuellt att ge några intervjuer. Teamet i Sverige fokuserar på vårt uppdrag – att skynda på Sveriges övergång till hållbar mobilitet och energiförsörjning – tillsammans med våra 1000-tals Teslaägare.”

Mejlet ovan kom från Teslas kommunikationschef Maria Lantz 21 augusti efter att Arbetet än en gång bett om en intervju med företaget – om deras syn på IF Metalls strejk på företagets verkstäder.

Söndagen den 27 oktober har strejken pågått ett helt år och hela tiden har Teslas svar på intervjuförfrågningar gått i samma stil.

Hänvisar till mejladress

Inför årsdagen åker vi till adressen för det svenska huvudkontoret i Upplands Väsby norr om Stockholm i hopp om att få prata med någon. Men vi stoppas redan i verkstadsdörren, av en person som inte vill svara på om dörren leder till huvudkontoret eller om det finns någon chef på plats.

Han hänvisar till en mejladress på hemsidan, en pressadress för hela Europa och Mellanöstern.

Men vi har hört av oss via mejl till företaget minst femton gånger med förfrågningar om kommentarer och intervjuer, utan att få prata med någon.

”Tack för att du når ut”

Även i annan media har Tesla varit väldigt knapphändigt med kommentarer, men i mars gjorde Sverigechefen Jens Stark en sällsynt intervju med Dagens Industri.

Arbetet mejlade då till Jens Stark, bad om en egen intervju och betonade betydelsen av att företagets synsätt hörs i vår återkommande rapportering om strejken.

Responsen kom från kommunikationschefen den 21 mars: ”Tack för att du når ut. Vi ber att få återkomma ifall vi väljer att göra fler intervjuer framgent. I dagsläget är det inte aktuellt.”

Och så fortsätter det, till exempel den 22 april: ”Tack för att du når ut men vi avböjer att kommentera”.

”Följer arbetsmarknadsregler”

Det senaste tillfället som en intervju avböjs via mejl är torsdag 17 oktober. Denna gång, liksom vid några andra tillfällen, skickas också ett skriftligt uttalande. Men det är inte svar på de frågor vi velat ställa.

En återkommande formulering är att företaget följer svenska arbetsmarknadsregler, men liksom många andra företag valt att inte ingå kollektivavtal. Man säger sig erbjuda minst likvärdiga villkor. Företaget lyfter också omställningen till hållbar energi samt sina försäljningssiffror.

Här knackar vi på hos Tesla

”Ett sätt att slippa insyn”

Trots strejken fortsätter verksamheten på Teslas verkstäder. Dels har anställda valt att inte strejka, dels ersätter ny personal dem som lagt ned arbetet.

Om dörren till huvudkontoret öppnats hade vi bland annat velat ställa frågor om hur det kommer sig att facket och företaget redovisar olika siffror om hur många som faktiskt strejkar, hur man räknat.

– Att stora företag som Tesla aktivt väljer att inte svara på frågor från journalister har tyvärr blivit allt vanligare. Det gör det svårare för allmänheten att bilda sig en helhetsuppfattning av konflikten och är ett sätt att slippa insyn, säger Arbetets chefredaktör Yonna Waltersson som tillägger att Arbetet givetvis kommer fortsätta söka företaget varje gång vi skriver om det.

Några av frågorna vi ville ställa: