”Det är rent omodernt att direkt ge pengar till ett parti som kanske inte alla gånger våra medlemmar har röstat på. Det känns inte som att ligga i tiden.”

Så sade nya LO-basen Johan Lindholm i SVT:s intervjuprogram 30 minuter nyligen om att LO ger sex miljoner kronor per år till Socialdemokraterna. I samma intervju öppnade han för att se över partibidraget som hans organisation ger.

Det kommer dock inte ske i år, eftersom LO:s budget är klubbad. Frågan kan först aktualiseras för nästa års partistöd. Beslutet ligger hos LO:s styrelse, där representanter från alla förbund sitter med. Grunden är dock LO-kongressens beslut om att LO ska ha facklig-politisk samverkan med partiet.

Få LO-förbund ger pengar

Samtidigt har allt fler LO-förbund slutat ge pengar direkt till Socialdemokraterna. I fjol, 2023, gav endast tre förbund pengar: IF Metall, Livs och Målarna.

Men Målarna, som gav 50 000 kronor, ingår numera i Byggnads, som inte ger några pengar till Socialdemokraterna.

Ändå lär det bli tre förbund som ger även 2024, om inget oväntat händer. GS-facket har nämligen beslut om att ge sex kronor per medlem och år, vilket brukar landa på runt 260 000 kronor, men missade helt enkelt 2023. ”Vår redovisningsavdelning hittar ingen inbetalning 2023. Det kan av någon anledning ha missats, men så vitt jag vet fanns inget strategiskt beslut att inte ge bidrag 2023”, skriver förbundets pressansvariga.

IF Metall gav nästan 1,5 miljoner kronor till Socialdemokraterna i fjol. Enligt fackförbundets pressansvariga finns inget annat beslut än att förbundet ska ge pengar. För att ändra på det skulle det krävas ett kongressbeslut. Förbundets nästa kongress äger rum i maj 2025.

“Ett missnöje”

En av förbundets medlemmar är industriarbetaren Marcus Raihle som jobbar på Ovako i Smedjebacken. Han har tidigare debatterat frågan om sitt förbunds pengastöd till Socialdemokraterna i tidningen Dagens Arbete.

– Jag tycker att det är fel. Eftersom färre och färre röstar på partiet blir det nästan uppfostrande att säga ”vi vet vad som är bäst för er och vilket parti ni borde stötta”, säger han.

För honom handlar det både om att han inte tycker att Socialdemokraterna har levererat i arbetarnas frågor och om att förbundets S-stöd inte motsvarar vad medlemmarna röstar på. 

– Det hänger ihop. Hade de levererat hade folk fortfarande röstat på dem i större utsträckning. Det är ett missnöje att medlemmar röstar på andra partier.

Vad tycker du man ska lägga pengarna på i stället?
– A-kassa, strejkkassa, sänka medlemsavgiften. Det jag har fått höra när jag gått utbildning är att det är så lite pengar ändå så det spelar ingen roll. Men jag tycker inte det är upp till fackförbundsledningen att bestämma vad som är mycket och lite, säger han och tillägger att han förstår att en miljon kanske inte gör någon större skillnad i exempelvis en strejkkassa men att det är en principfråga.

Han röstade tidigare på S, men nu röstar han blankt. 

– Jag ser mig som socialdemokrat men tycker inte partiet riktigt är det längre.

”Ombuden röstar S”

På IF Metalls förra kongress lyftes inga motioner om att sluta ge pengar till Socialdemokraterna. Är frågan helt enkelt död? 

Enligt Marcus Raihle kan det ha att göra med att de som engagerar sig i facket och åker som kongressombud ofta är de som ställer sig bakom Socialdemokraterna. Det kan avskräcka de som inte stödjer partiet från att vilja engagera sig och driva frågan om slopat partibidrag, menar han.

Fackförbundet Livs gav 153 000 kronor till partiet under 2023. ”Livs har kongressbeslut om facklig-politisk samverkan med Socialdemokraterna samt att förbundet kan lämna partistöd. Beslut om partistöd fattas av förbundsstyrelsen vid varje tillfälle”, skriver Livs ombudsman Ken Clignez, i ett svar till Arbetet. 

Men han understryker att beloppet eller formen för partistödet – pengar eller någon annan typ av stöd – bestäms av förbundsstyrelsen varje år. Styrelsen har ännu inte fattat något beslut om att ge pengar 2024.