Fackliga medlemmar som är med i något av LO:s 13 fackförbund betalar fyra kronor per år i direkt partistöd till Socialdemokraterna. Även de som inte röstar på partiet.

– Det är klart att det där är folk förbannade på, säger Johan Lindholm, ny LO-ordförande i SVT:s intervjuprogram 30 minuter

Han säger samtidigt att LO gärna trycker på för förändring med hjälp av Socialdemokraterna, och att han själv sitter med i partiets verkställande utskott som en ”blåslampa” för att bevaka att partiet gör det som är bäst för landets arbetare. 

Men, understryker han, LO:s direkta partistöd på sex miljoner kronor per år är inte skrivet i sten. 

– Jag tycker rentav att det är läge att titta på det direkta partistödet kopplat till politiska partier. Det är det folk är arga på, säger han till SVT.

”Inte i tiden”

Johan Lindholm betonar att han inte äger frågan fullt ut själv, men konstaterar att tio av 13 LO-förbund valt att inte ge direkt partistöd. Enligt honom är frågan en pågående dialog inom LO. Men han kan inte svara på när de kan tänkas landa i ett beslut.

– Det är rent omodernt att direkt ge pengar till ett parti som kanske inte alla gånger våra medlemmar har röstat på. Det känns inte som att ligga i tiden. 

När Arbetet 2021 frågade strax över 1 000 medlemmar i LO-förbund om de tycker att LO ska stödja Socialdemokraterna ekonomiskt var en majoritet emot det. Bara drygt var femte, 22 procent, svarade ja på frågan. 

Stödet rasade

Då hade LO-förbundens stöd till partiet rasat från drygt tio miljoner kronor till två miljoner kronor på tio år, enligt Arbetets kartläggning. Fackförbundet Byggnads, som Johan Lindholm tidigare var ordförande för, har exempelvis slutat ge direkta pengar till partiet. 

På pappersbruket i Hallstavik hade det då, 2021, i samband med januariavtalet och kraven på en förändrad arbetsrätt, blivit allt svårare för fackkubben att försvara samverkan med partiet. ”De undrar varför vi ska sponsra Socialdemokraterna”, sade Aleksandar Srndovic, ordförande för Pappers lokala fackklubb då.