För den som inte åtnjuter möjligheten att arbeta hemifrån innebär en lättare förkylning ett svårt dilemma. Ska man stanna hemma och förlora en dagsinkomst i karensavdrag eller ska man gå till jobbet och smitta sina kollegor?  

LO och dess 13 förbund kämpar med att synliggöra den orättvisa ett karensavdrag innebär. LO:s ordförande Johan Lindholm formulerade kravet redan i sitt installationstal i maj. Socialdemokraterna verkar nu haka på LO:s linje. Vänsterpartiet är sedan länge med på tåget.  

Tjänstemän kan krya utan karens

I Norge går däremot snacket åt helt andra hållet. Med hopp om att kunna hålla nere personalkostnader föreslår hotellmagnaten Peter Stordalen att karensavdrag införs även i Norge. 

Och han får medhåll av Göran Persson, före detta statsminister, nu lobbyist. Persson säger till NRK att de flesta ändå känner att de ”kan bidra med en dag”. 

Problemet varken Stordalen eller Persson verkar förstå, är att trots att åtstramningen är generell så slår den väldigt olika beroende på vad man arbetar med.

Tjänstemannen kan i stor utsträckning välja att arbeta hemifrån eller omfördela sina arbetsuppgifter om de får feber eller en förkylning. De som behöver vara på plats och som ofta återfinns i samhällsbärande yrken, däremot, får bita i det sura äpplet. 

Fler pressas – blir inte kompenserade

Från stora scenen på politikerveckan i Almedalen sa Magdalena Andersson att hon ville att människor skulle “slippa orättvisan i karensavdraget”. Om det läggs som skarpt förslag återstår dock att se. 

Sedan karensdagen, som sedan blev karensavdraget, infördes i Sverige har mycket hänt. Pensionsåldern har höjts – för alla. Effektiviseringar, privatiseringar, digitalisering och bantade offentliga verksamheter har blivit kännbara för svenska löntagare. 

Mer arbete blir alltså gjort på färre personer vilket för många inneburit en ökad belastning på jobbet. Fler människors arbete övervakas och mäts i hopp om att kunna spara in. Fler stämplar in och ut och chaufförer övervakas via GPS. 

Världsfrånvänt rikemansfokus

Frukterna skördas av en liten skara människor och skapar en kapitalkoncentration som faktiskt bromsar ekonomin. Trots att ingen som helst kompensation kommit arbetarna till dels är det ändå de som ska ge ännu mer. 

Tycker man att mycket går förlorat när sjukskrivningstalen är höga? Straffa inte arbetarna. Beskatta i stället de allra rikaste. Banker och hotellmagnater som Petter Stordalen har, till skillnad från barnskötaren, lagerarbetaren, maskinoperatören eller kallskänkan råd att bidra. 

Och till den som fortsatt vill försöka passera som socialdemokrat är medskicket att faktiskt sätta sig in i hur svensk arbetsmarknad utvecklats de senaste årtiondena. Att försvara ett karensavdrag är inget annat än att fortsatt spä på de skillnader som tillåtits växa mellan arbetare och tjänstemän.