Tesla fortsätter flyga in utländska strejkbrytare: ”Är för jävligt”
”Otroligt huvudlöst” säger IF Metalls biträdande avtalssekreterare om att Tesla fortsätter ta hit arbetskraft från andra länder. Den senaste personen registrerades för arbete från igår, måndag.
Nästa vecka har IF Metalls strejk på Tesla pågått i tio månader. Och företaget fortsätter att ta hit anställda från andra europeiska länder för att jobba i Sverige under strejken.
– Det är otroligt huvudlöst och respektlöst. Det hör inte hemma på svensk arbetsmarknad. Organiserat strejkbryteri är ju för jävligt rent ut sagt, säger IF Metalls biträdande avtalssekreterare Simon Petersson.
Kan ni agera mot just det på något sätt i nuläget?
– Nej, det står ju varje människa fritt att bryta strejken, det är inte olagligt att arbeta under en strejk, säger han, men lägger till att han förväntar sig att alla arbetsgivare respekterar den svenska modell där man inte bryter en strejk.
Utländska arbetare på fler orter
Dagens Arbete var först med att i början av maj visa att företaget vid 41 tillfällen i år hade registrerat så kallad utstationering hos Arbetsmiljöverket, alltså att anställda i andra EU-länder skickats till Sverige för att tillfälligt arbeta här.
När Arbetet nu begärt ut motsvarande uppgifter står det klart att inlåningarna från andra länder har fortsatt medan strejken rullat vidare. Totalt i år har Tesla registrerat 55 tillfällen då någon kommit till Sverige för arbete.
I början av maj hade utländska arbetare skickats till verkstäderna i Malmö, Uppsala och Umeå. Sedan dess har även Örebro och Huddinge fått hjälp från andra länder.
V vill ändra lagen
I flera fall är det samma individer som återkommer flera gånger.
Den senaste anmälan gäller en man som började arbeta på måndagen den här veckan och som ska vara kvar i två veckor. Samma person har anmälts för arbete på Tesla i Sverige sex tidigare perioder i år.
Företagets agerande har fått Vänsterpartiet att tala om lagstiftning på EU-nivå. De vill se ett förbud mot att sända arbetare mellan länder när det gäller jobb under en pågående arbetsmarknadskonflikt.
Men facket är fortsatt skeptiskt till en sådan lösning.
– Vår bild är att lagstiftning inte är rätt väg. Att dra slutsatser och förändra i konfliktregler till följd av denna konflikt är inte rimligt då situationen är unik, säger Simon Petersson.
”Vår hand är utsträckt”
Apropå nuläget i konflikten säger han att IF Metall har fått nya medlemmar på företaget senaste tiden.
Om själva förhandlingsläget säger han:
– Vår öppna hand till företaget är fortsatt utsträckt, vi är beredda att förhandla närhelst som.
Han vill inte svara på när man senast faktiskt sågs.
Arbetet söker Tesla.