En medlem i IF Metall som deltagit i strejken mot Tesla har sagts upp från sin anställning i Umeå, vilket DN var först att rapportera om.

Enligt IF Metalls ombudsman Martin Berglund på fackets avdelning Mitt i Norrland är uppsägningen en kränkning av föreningsrätten.

– Vi har drivit frågan om föreningsrättskränkning i förhandlingar med Tesla. Det är mycket sannolikt att anledningen till uppsägningen är att medlemmen är uttagen i strejk, säger han. 

Den uppsagda provanställdes på Tesla i Umeå den 1 december, när strejken redan inletts. Efter en arbetsdag gick medlemmen ut i strejk. 

Provanställningen avslutades i förtid

Provanställningen skulle ha pågått i sex månader, men Tesla valde att avsluta den efter knappt fem månader.  

– Eftersom medlemmen varit uttagen i strejk har företaget inte haft några kostnader för anställningen, trots det valde de att avsluta den i förtid, säger Martin Berglund.

Under förhandlingarna har facket erbjudit Tesla att provanställningen ska förlängas och gälla sex månader från den dagen då strejken är över. På så sätt skulle företaget får sin provperiod innan frågan om fast anställning skulle bli aktuell, men det har inte fått Tesla att backa. 

Enligt Martin Berglund har företagets ståndpunkt i förhandlingarna varit att medlemmen ändå inte skulle ha fått fast anställning eftersom Tesla aviserat om neddragningar. 

”Ett oskick att skicka hem strejkande”

Förhandlingarna mellan IF Metall och Tesla avslutades i oenighet i måndags, och facket förbereder nu en stämningsansökan till Arbetsdomstolen gällande föreningsrättskränkning. 

– Det är ett oskick att man skickar hem en av våra strejkande. Det kan vi aldrig acceptera, säger Martin Berglund.  

Tesla väljer att inte kommentera vad som hänt, eller hur företaget ser på det.

Teslas kommunikationschef Maria Lantz skriver till Arbetet att företaget inte kan uttala sig om enskilda personalärenden men ge en generell kommentar om provanställningar.

”Syftet med en provanställning är att arbetsgivaren ska ha möjlighet att pröva om den anställde är lämplig för den aktuella tjänsten under max 6 månader. Detta är en modell som TM Sweden använder för alla anställningar i Sverige.”