Olyckor vid åkning på fotsteg utanpå tågvagnar har kostat tre anställda på Green Cargo livet sedan 2012, andra anställda har skadats allvarligt. Arbetssättet används vid så kallat växlingsarbete, när vagnar flyttas i låg hastighet på begränsade områden. Anställda har fallit av och körts över eller klämts i krockar med andra fordon.

I maj satte Arbetsmiljöverket ned foten och meddelade ett förbud mot att alls arbeta från fotstegen på Green Cargo. Det skulle gälla från 3 september i år.

– Green Cargo har förslag på åtgärder som de har tänkt genomföra, men vi vill ha ett förbud från september för att säkerställa att arbetsmomentet inte fortsätter på det här sättet, sa Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket, till Arbetet när det beslutet fattats.

Skjuts upp nio månader

Företaget överklagade och ville i första hand få beslutet helt hävt. Annars yrkade man på mjukare varianter, i sista hand att beslutet skjuts upp nio månader. Efter att Arbetsmiljöverket accepterat den varianten har förvaltningsrätten nu tagit ett sådant beslut. 

Förbudet mot arbete från fotsteg börjar därmed gälla 1 juni nästa år.

– När Green Cargo begärde prövning av beslutet hade de med att de i sista hand kunde tänka sig att beslutet började gälla då och det tyckte vi var rimligt. Vi har förståelse för att de måste ändra arbetssätt och att det tar tid, säger Ulrika Scholander på Arbetsmiljöverket.

”Har ansvaret oavsett”

Hon betonar att arbetsgivaren har ansvar för att alla kan jobba tryggt och säkert oavsett om det finns ett förbud från Arbetsmiljöverket att förhålla sig till eller ej.

– Det är viktigt att Green Cargo vidtar åtgärder så snart som möjligt och verkligen tänker till, för de har ansvar oavsett förbudet, säger hon.

Förbudet är knutet till ett vite på 15 miljoner kronor, ett belopp som företaget kan krävas på om man inte följer beslutet när det börjat gälla.

Karin Hesse, säkerhetsdirektör på Green Cargo, säger till Sekotidningen att företaget förstår beslutet.

– Vi är nöjda med att förvaltningsrätten har gått oss till mötes. Den förlängda tidsfristen innan förbudet börjar gälla ökar möjligheterna till att ha säkra tekniska lösningar på plats, säger hon.

Anhörig: ”För jävligt”

Anhöriga till anställda som mist livet vid åkning på fotstegen sa till Arbetet i våras att redan beslutet om förbud från september kom alldeles för sent.

– Det för jävligt, sa Mikael Vesterlund om att åkning från fotstegen inte förbjudits tidigare.

Hans bror dog 2018 då han stod på fotsteget och fjärrstyrde 28 timmervagnar mot en terminal i Bastuträsk. När vagnen spårade ur föll 49-åringen av och blev överkörd.

Svåra olyckor vid arbete från fotsteget

20 sep 2012 En kvinna, anställd på Green Cargo, omkommer efter att ha fallit av fotsteget på ett lok som spårat ur i Sundsvall.

27 jun 2014 En Green Cargo-anställd man som åker på fotsteget i Jordbro söder om Stockholm kläms i en krock med en lastbil i en obevakad plankorsning. Mannen överlever, men mister ett ben.

3 jan 2018 En 49-årig Green Cargo-anställd ska flytta 28 tomma timmervagnar till en terminal Bastuträsk. Han står på fotsteget och radiostyr vagnarna när han faller och blir överkörd. Han omkommer.

1 nov 2019 60-årige Nisse, anställd på Green Cargo, håller uppsikt från fotsteget på en godsvagn som backas på Smurfit Kappas industriområde i Piteå. Han kläms till döds när vagnen han åker på krockar med en lastbil i en plankorsning.

5 aug 2020 En man som arbetar för CFL Cargo faller av fotsteget och blir överkörd i Sundsvall. Han omkommer. Enligt Haverikommissionen är en sannolik orsak att han tappat fotfästet eller balansen i samband med att godsvagnarna bromsat in.

16 nov 2022 En anställd på Hector Rail står på fotsteget till en godsvagn som krockar med en timmerbil. Olyckan sker i en obevakad plankorsning på ett industriområde i Varberg. Mannen omkommer.

13 sep 2023 Den olycka som lett fram till Arbetsmiljöverkets beslut inträffar i Södertälje hamn. En kvinna, anställd på Green Cargo, står på fotsteget när vagnar flyttas för att lastas om. När vagnen spårar ur faller hon och blir påkörd. Hon överlever men får amputera en fot.