Trots att tillsvidareanställning och schyssta villkor är normen breder otrygga jobb och oschyssta villkor ut sig i samhället. Det konstaterade Handels ordförande Linda Palmetzhofer som ingår i en av Socialdemokraternas elva arbetsgrupper som fått i uppdrag att ta fram ny politik inför nästa val. 

– Arbetsgivarnas flexibilitetskrav går ut över människors inkomster, människors livskvalitet och också människors hälsa, säger Linda Palmetzhofer. 

På grund av den här utvecklingen vill gruppen, som ägnat sig åt förslag om arbetslivet, införa en skatteväxling som ska leda till tryggare jobb. Förslaget går ut på att arbetsgivare ska få betala olika arbetsgivaravgifter beroende på hur de anställer. 

40-timmarsveckan genomfördes i Sverige för 50 år sedan i ett hemmafrusamhälle.

Annika Strandhäll (S)

Det ska bli något billigare att anställa tillsvidare och ”betydligt dyrare” att anställa tidsbegränsat, enligt S-gruppen. 

Än har inte gruppen fått gehör och stöd för sina idéer av sitt parti. Om det här blir partiets politik inför valet 2026 återstår att se till partiets kongress 2025.

”Hemmafrusamhälle”

Det mest uppmärksammade förslaget från gruppen lanserades på DN Debatt under fredagsmorgonen och handlar om att stegvis införa 35-timmarsvecka enligt lag.

– 40-timmarsveckan genomfördes i Sverige för 50 år sedan i ett hemmafrusamhälle, säger gruppens ordförande Annika Strandhäll.

Hon pekar på att en arbetstidsförkortning skulle innebära att fler behöver göra arbetsuppgifterna, vilket skulle kunna skapa fler jobb i en tid av hög arbetslöshet. 

Men vad skulle hända för anställda som redan har avtalade arbetstidsförkortningar i sina avtal? Kommer deras arbetstid pressas ner ytterligare vid en lagändring? GS-fackets Per-Olof Sjöö som också är med i gruppen betonar att lagstiftning inte stänger några förhandlingsdörrar. 

Handels Linda Palmetzhofer säger att det alltid blir en fråga när lagen ändras. 

– Då kan det finnas i avtal redan som man har förhandlat fram, som man upplever att det här har vi redan betalat för och nu händer det av sig självt. Det där behöver man så klart titta på i respektive avtal, säger hon.

A-kassan ska räknas upp årligen

Andra förslag handlar om att Arbetsmiljöverket ska få utfärda sanktioner, ett slags böter, även för brister i den psykosociala arbetsmiljön, inte bara den fysiska.

Gruppen vill även att sjukförsäkring och a-kassan ska räknas upp årligen i takt med inkomstbasbeloppet, för att inte urholkas.

Arbetet har tidigare granskat förändringen i sjukersättningen där äldre lättare skulle få ja från Försäkringskassan, när de var för utslitna för att fortsätta jobba. Samhallanställde Benny Kokkonen och hans kollegor omfattades dock inte, något S-gruppen vill ändra på i vad de kallar ”Trygghetspension 2.0”. 

Samhall ska ”totalrenoveras”

En av analyserna som gruppen kom med i höstas var att Socialdemokraterna bidragit till att Arbetsförmedlingen i vissa delar misslyckats med att stötta arbetslösa. Nu vill man införa flera åtgärder för att hjälpa arbetslösa personer med funktionsnedsättning.

Bland annat ska personer i gruppen få en fast handläggare med specialkompetens, som gruppen kallar ”superförmedlare”. Och Samhall ska ”totalrenoveras”, enligt Annika Strandhäll. 

– I stället för att driva den här verksamheten som ett aktiebolag som ska gå med vinst så ska fokus ligga på samhällsuppdraget, och inte på vinsten, säger hon. 

Alla förslag från S-arbetsgruppen

  1. 35-timmarsvecka till 2035. Ska inledas med ett pilotprojekt för 5 000 anställda främst i välfärden. Kostnad cirka 500 miljoner kronor per år. En timmes kortning per år från år 2030.
  2. Arbetsmiljöreform. Fler möjligheter till sanktionsavgifter från Arbetsmiljöverket, även för brister i psykosocial arbetsmiljö. Mer resurser till myndigheten, för att kunna leva upp till ILO-rekommendationen om en inspektör per 10 000 anställda.
  3. Skatteväxling för ett hållbart arbetsliv. Dyrare för arbetsgivare som anställer personer på otrygga jobb och billigare att tillsvidareanställa.
  4. Moderniserade trygghetsförsäkringar. Nivåerna i sjukförsäkring och a-kassa räknas upp årligen genom att följa inkomstbasbeloppen, för att undvika urholkning.
  5. Trygghetspension 2.0. Ny åldersregel i sjukersättningen för äldre där 40 år i arbetslivet ska räcka. Separera sjukersättningen för äldre i en separat ”trygghetspension”. Samhallanställda ska också omfattas. Även rätt att delta i ideell verksamhet utan risk för att förlora ersättning.
  6. Kunskapslyft. Ett nytt yrkesprogram för arbetslösa med yrkesutbildningar mot särskilda bristyrken.
  7. ”Funktionshinderbatteri”. Minska tiden för att få funktionshinderkod hos Arbetsförmedlingen (tar i snitt 340 i dag). Inför fast handläggarkontakt med specialistkompetens, en ”superförmedlare”. Refomera Samhall. Ändra utformningen av lönebidrag. Delegation mot diskriminering i arbetslivet.