Byta jobb – det här behöver du tänka på
Är jobbet en plåga, eller längtar du bara efter förnyelse? Oavsett varför du funderar på att byta jobb finns det en del att tänka på innan du säger upp dig.
Hur vet jag när det är dags att byta jobb?
Har du en klump i magen inför arbetspasset eller mår dåligt på jobbet är det ett tecken. Om jobbet är tråkigt och du inte utvecklas, eller inte trivs med jobbarkompisar och chefer kan det också vara dags.
Det är sällan kul att gå till jobbet varje dag, men om du känner olust en längre period bör du ta det på allvar och överväga att byta arbetsplats.
Vad ska jag tänka på innan jag byter jobb?
Går det att få nytt jobb där du bor eller är du beredd att flytta. Klarar du dig ekonomiskt på a-kasseersättningen om du inte hittar nytt jobb?
Om du vill byta till ett nytt yrke kan du behöva utbilda dig. I så fall har du rätt att ta tjänstledigt för studier och kan vänta med beslutet om uppsägning. Du får inte lön om du är tjänstledig, men kan söka olika studiestöd till exempel från CSN.
Hur hittar jag ett nytt jobb?
Håll koll hos Arbetsförmedlingen, och registrera dig på rekryteringssajter på nätet. Hör också av dig och lämna cv till arbetsgivare du är intresserad av. Om de inte har något ledigt just då kanske de tänker på dig längre fram. Många får jobb via kontakter, så snacka gärna med vänner och bekanta. De kanske känner till lediga jobb eller bra arbetsgivare som kan passa dig.
Ska jag berättar för chefen att jag söker andra jobb?
Det kan vara bra att vänta tills du är helt säker på att du ska sluta. Risken är annars att du inte får samma chanser till utveckling och löneökning och det är ju trist om du inte hittar något nytt.
Om chefen kan få dig att trivas bättre så att du kan stanna kvar är det dock klokt att berätta det. Kanske kan du byta avdelning eller få nya arbetsuppgifter? Om det är stress eller andra arbetsmiljöproblem som gör att du vill sluta har arbetsgivaren ett ansvar att ta tag i det. I så fall kan du också tala med ditt skyddsombud.
Vad ska jag tänka på när jag säger upp mig?
Grundtipset är att vänta med att säga upp sig tills man har ett nytt jobb. Om det inte går, ska du anmäla dig till Arbetsförmedlingen första dagen som arbetslös för att få a-kassa. Har du sagt upp dig själv utan giltiga skäl (så som att du blir sjuk av jobbet eller inte fått din lön) blir du avstängd från a-kassan i 45 ersättningsdagar. Det innebär nio veckor utan ersättning, vilket är bra att planera för.
Själva uppsägningen bör vara skriftlig och ange vilket datum du säger upp dig. Om du vill ha hjälp att formulera dig kan du hitta mallar på internet.
Måste jag jobba under uppsägningstiden?
Uppsägningstiden när du säger upp dig själv är minst en månad, men den kan vara längre. Kolla med facket eller i ditt kollektivavtal eller anställningsavtal vad som gäller dig. Du måste jobba under uppsägningstiden om inte du och arbetsgivaren kommer överens om något annat.
Hur vet jag om det nya jobbet blir bättre?
Det kan du aldrig veta säkert, men kolla upp arbetsplatsen du söker dig till. Fråga de som jobbar på där hur de trivs och kontakta fackklubben om det finns någon. De kan inte bara berätta om villkoren på jobbet utan också om det finns problem eller konflikter som du bör känna till. Kolla också om företaget har kollektivavtal. Annars måste du själv förhandla om tjänstepension och försäkringar innan du skriver på kontraktet.
Vad säger experterna om att byta jobb?
1. När är det dags att byta jobb?
2. Vilket är ditt bästa tips när någon funderar på att byta jobb?
Michaela Briland, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen
- Det kan vara personliga anledningar, att man är i en fas i livet där det är dags för något nytt. Det också vara att man inte känner sig uppskattad eller får tillräckliga utmaningar på jobbet.
2. Fundera först över vad du tycker är roligt, och vilka kompetenser du har. Kolla sedan upp hur arbetsmarknaden ser ut för det du vill göra och ta även ta hänsyn till hur AI kommer att påverka möjligheterna till jobb i framtiden.
Veigo Laurits, karriär- och studierådgivare på Omställningsfonden
1. Man brukar tala om kognitiv dissonans när det man gör inte stämmer överens med de inre värderingarna. Våga släppa fram känslan om det inte känns bra på jobbet och reflektera över varför du känner så. Om känner att du riskerar din hälsa och karriär om du stannar kvar är det dags att tänka på nya alternativ.
2. Ha tålamod. Rusa inte i väg och bara för att magkänslan säger det utan granska ditt beslut kritiskt. Ofta finns många fler möjligheter än du tror med den utbildning och erfarenhet du har så det är bra att kontakta en karriär- och studievägledare. Många kan få gratis hjälp via sin omställningsorganisation.
Göran Johansson, coach och chef för Medarbetarcentrum, som vägleder anställda i fyra kommuner i Boråsregionen i frågor om kompetens och utveckling.
1. När det skaver lite grann, brukar jag säga. Det kan vara med kollegor, chefer, själva jobbet eller bara att man jobbat länge och känner att man behöver nya utmaningar.
2. Att söka stöd och prata med någon för att bolla och sortera sina tankar. Det ska vara någon man har förtroende för och om den har ett coachande förhållningssätt är det ännu bättre. Vi på Medarbetarecentrum ger coachning, stöd och hjälp att reda ut vad man känner och hur man kan komma vidare. Vi medvetandegör, utmanar och fokuserar på möjligheterna.