Vad är en yrkesutbildning?

En yrkesutbildning är vad det låter som – en utbildning till ett specifikt yrke. De riktar sig till den som kanske vill omskola sig, öka sina chanser att få ett jobb eller höja sin kompetens. Oftast handlar det om utbildningar till bristyrken, till exempel undersköterska eller lokförare.

Vilka typer av yrkesutbildningar finns det?

Det finns några olika typer av yrkesutbildningar. Du kan söka en så kallad YH-utbildning på yrkeshögskola. Du kan också läsa yrkesutbildningar på Komvux. Om du är arbetslös kan du få en arbetsmarknadsutbildning genom Arbetsförmedlingen om du är inskriven där.

Vad är yrkeshögskola?

Yrkeshögskola är en eftergymnasial utbildning till specifika yrken. Utbildningarna ska vara utformade efter arbetsmarknadens behov. Du kan antingen få en yrkeshögskoleexamen om du pluggar minst ett år, eller en kvalificerad yrkeshögskoleexamen efter minst två års studier. På Yrkeshögskola kan du till exempel utbilda dig till programmerare, ambulanssjukvårdare eller bagare.

Vad innebär yrkesutbildning på Komvux?

På Komvux läser du på gymnasienivå till ett visst yrke. Du behöver alltså inte ha en gymnasieexamen. Du kombinera olika kurser som passar dig eller välja ett färdigt kurspaket. Utbildningarna finns oftast inom områden där det är brist på arbetskraft. Vilka utbildningar som finns varierar från kommun till kommun. På Komvux finns utbildningar som till exempel undersköterska, barnskötare och svetsare.

Kan jag få en yrkesutbildning genom Arbetsförmedlingen?

Om du är inskriven på Arbetsförmedlingen kan du få gå en arbetsmarknadsutbildning. Utbildningarna är oftast från några veckor upp till sex månader långa, men kan även vara längre. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om det är aktuellt för dig. Du måste ha fyllt 25 år, med vissa undantag, och vara inskriven som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Du kan till exempel få utbildning inom bygg och anläggning, industri eller till vårdbiträde.

Vilket datum måste jag söka yrkesutbildning?

Både yrkeshögskolan och Komvux har utbildningar som startar löpande. Det innebär att det inte finns något gemensamt sista ansökningsdatum. Kolla med din hemkommun eller www.yrkeshogskolan.se för att se när olika utbildningar startar och vilket datum du måste söka. Även utbildningar genom Arbetsförmedlingen har olika startdatum.

Hur söker jag?

För YH-utbildningar ansöker du på hemsidan hos den skola du vill läsa på. Det är också den som svarar på eventuella frågor om kurser och ansökan. Yrkesutbildningar på Komvux söker du genom din hemkommun. Se till att ha dina betyg och intyg i digital form när du ska söka.

Vad kan jag få för pengar om jag går en yrkesutbildning?

Både för yrkeshögskola och Komvux kan du få lån och bidrag från CSN. Om du har barn har kan du få extra bidrag utöver ditt studiemedel från CSN. Är du arbetslös kan din kommun besluta att du ska få studiestartsstöd, som innebär att du inte behöver ta lån. Du kan också studera med stöd från Arbetsförmedlingen om du är inskriven där.

Får jag jobb om jag går en yrkesutbildning?

Det finns inga garantier så klart, förhoppningsvis ska det ändå öka dina chanser. Enligt Myndigheten för yrkeshögskolan får omkring 90 procent jobb inom ett år efter avslutad examen på en YH-utbildning. När det gäller yrkesutbildning på Komvux är det drygt hälften som har fått jobb inom ett år efter avslutade studier, enligt Skolverket.