Det är stora skillnader mellan arbetare och tjänstemän när det gäller vad man har möjlighet att unna sig på semestern.

Bara hälften av arbetarna uppgav 2022 att de hade gjort en semesterresa på minst en vecka det senaste året. Medan sju av tio tjänstemän gjort det. Det framgår av en rapport från LO, som bygger på siffror från SCB.

– Det vänder sig i magen av oro och ångest när jag tänker på alla barn som efter sommaren ska skriva uppsats om vad de gjort på semestern. Hälften har ju inget att berätta och kanske diktar ihop en drömsemester för att kunna skriva något, säger LO:s ordförande Johan Lindholm.

Tjänstemän tjänar 16 000 mer i månaden

Av rapporten framgår att det framförallt är ekonomin det kommer an på. En genomsnittlig arbetare tjänade 29 300 kronor i månaden 2022 att jämföra med 45 100 kronor i månaden för tjänstemän, alltså närmare 16 000 kronor mer varje månad.

Men även arbetsbelastningen och möjligheterna till flexibla arbetstider spelar in, enligt rapporten.

Till exempel uppger hälften av alla undersköterskor och byggnadsarbetare att de har ett mycket tungt och slitsamt arbete. Medan bara var tjugonde jurist säger samma sak i SCB:s undersökning av levnadsförhållanden.

”Behov av arbetstidsförkortning”

Ett tungt arbete tar på orken att delta i fritidsaktiviteter, nöjen eller bara att hälsa på vänner, konstaterar LO:s rapport.

– Orättvisorna på arbetsmarknaden tar inte slut när man går hem från jobbet. Det här pekar ännu mer på behovet av arbetstidsförkortning, när du har en tjänstemannasida som idag får ihop livspusslet med all teknikutveckling och distansarbete, säger Johan Lindholm.

Han ser de ökade klyftorna i samhället som den främsta orsaken till skillnaderna. Och där tycker han att regeringen är alldeles för passiv. Som exempel nämner Johan Lindholm barnbidraget som ett sätt att stötta upp för dem som har svårt att få ekonomin att gå ihop. 

– Sveriges arbetare är värda fan så mycket mer. Det råder det ingen tvekan om.