Om du varit sjukskriven i 180 dagar räcker det inte att vara för sjuk för ditt gamla jobb. För att kunna fortsätta få sjukpenning krävs att du inte klarar av något jobb över huvud taget.

Det bestämdes av Alliansregeringen 2008 för att minska sjukskrivningarna. Men det fanns ett undantag. Om det fanns ”särskilda” skäl att skjuta upp prövningen kunde man få ytterligare ett halvår på sig att komma tillbaka till sitt gamla jobb.

2021 införde den rödgröna regeringen lättnader i regelverket. Då räckte det med ”övervägande” i stället för ”särskilda” skäl.

”Positiva effekter för den sjukskrivne”

Nu har Riksrevisionen granskat vad som hänt efter förändringen. Och resultatet är lite blandat.

– Vi ser en positiv effekt för den sjukskrivne att återgå till eget arbete i samma omfattning som tidigare inom ett år. Det i jämförelse med att prövas mot hela arbetsmarknaden, säger Nina Granqvist som varit projektledare för granskningen på Riksrevisionen.

Samtidigt visar granskningen att undantaget verkar användas lite väl lättvindigt av Försäkringskassan.

Före 2021 användes det dåvarande undantaget, särskilda skäl, på en av tio sjukskrivna. Efter förändringen var andelen sex av tio. Och träffsäkerheten är ganska låg, enligt Nina Granqvist.

”Undantaget används för ofta”

Av dem som beviljas undantaget är det bara 46 procent som kommer tillbaka till sitt gamla jobb inom ett år. 

– Bedömningsutrymmet blir jättestort. Det är tydligt att handläggarna känner en lättnad eftersom de behöver fatta färre negativa beslut i och med den här regeländringen, säger Nina Granqvist.

Riksrevisionen efterlyser därför att Försäkringskassan ger sina handläggare bättre beslutsstöd, där det blir tydligare när undantaget ska användas. Myndigheten rekommenderar också att regeringen ser över bestämmelserna för att öka träffsäkerheten.

Reglerna kan skärpas

Men frågan är om det blir aktuellt. Tidigare i våras presenterades en utredning, tillsatt av den nuvarande regeringen. Utredaren kom fram till att för många är sjukskrivna för länge och föreslår att man går tillbaka till de hårdare reglerna som gällde innan 2021.

Förslaget är ute på remiss och svaren ska ha kommit in senast den 1 juli.